Фото: Профимедиа

ВИДЕО | Планинска пита со фета сирење: Се прави по старински рецепт

Питата е едно од најомилените јадења во Македонија. Нема ништо повкусно од топла, ароматична, сочна пита. Речиси секоја домаќинка си има свој рецепт за некоја превкусна пита, а денеска ви носиме рецепт за планинска пита со фета сирење, која ќе ве освои уште на првиот залак.

Состојки:

– 400 грама фета сирење
– 4 јајца
– 80 мл масло
– 400 мл јогурт
– 1 лажица брашно
– 10 грама прашок за печиво
– 500 грама кори за пита

За преливот:

– 2 јајца
– 200 мл млеко
– 100 грама путер

Подготовка:

Издробете го сирењето, а во друг сад изматете ги јајцата со масло и јогурт, па додајте ги брашното и прашокот за печиво, кои претходно сте ги соединиле. Сето тоа добро измешајте го.
Во смесата додајте го искршеното фета сирење и повторно добро измешајте. Тепсијата за печење со дијаметар од 30 см добро намачкајте ја со масло, па на дното ставете 2 кори. Сипете малку фил, па одозгора ставете една кора. Редете додека не го потрошите целиот материјал што сте го соединиле, а последниот ред треба да биде кора.
Питата исечкајте ја на коцки, па прелијте ја со растопениот путер, а потоа и јајцата што сте ги изматиле со млекото. Печете на 200 степени околу еден час и ќе имате вкусен појадок.


 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот