
Осум причини зошто краставиците се идеална храна ова лето
Кога размислуваме за овошје и зеленчук што би можеле да се наречат „летни класици“, краставиците се високо на листата. Освежителни и крцкави, тие често завршуваат на чинијата како прилог салата или додаток за сендвич. Но, зад оваа едноставност лежи една од оние намирници што ефикасно прави многу за нашето здравје.
Препорачано
Не станува збор само за вода и свежина. Краставиците помагаат во варењето, го штитат срцето, го поддржуваат здравјето на кожата и коските, а можат да придонесат и за губење на тежината. Еве ги најпознатите придобивки од редовното консумирање на овој зеленчук.
Длабока хидратација и надоместување на течности
Со речиси 96 проценти вода, краставиците се одличен додаток на хидратацијата, особено за време на спортот или во топлите денови кога телото губи дополнителна течност.
Подобро и редовно варење
Влакната со висока содржина на вода го олеснуваат празнењето на цревата, а студиите го поврзаа редовното консумирање краставици со намален ризик од запек и поддршка за здрава цревна флора.
Придонесуваат за губење на тежината
Тие се нискокалорични (околу 16 kcal на сто грама) и, благодарение на нивната вода и влакна, помагаат со чувството на ситост, што ги прави одлична опција за ужина за луѓе кои сакаат да го намалат внесот на калории.
Го поттикнуваат здравјето на срцето и регулирањето на крвниот притисок
Тие се богати со калиум, кој го балансира натриумот, а флавоноидите во нив помагаат во смирување на воспалителните процеси и намалување на холестеролот, што резултира со заштита на крвните садови и срцето.
Го поддржуваат здравјето на коските
Содржат витамин К, кој е важен за апсорпција на калциум и зајакнување на коските, а диететските влакна, исто така, го поттикнуваат растот на густината на коските.
Директен ефект врз шеќерот во крвта
Иако се потребни дополнителни истражувања, студиите врз животни сугерираат дека соединенијата како што се кукурбитацините можат да помогнат во регулирањето на шеќерот, додека краставиците, како овошје со низок гликемиски индекс (низок ГИ), имаат корисен ефект врз гликемијата.
Антиоксиданси и антивоспалителни
Содржат флавоноиди, бета-каротен и лигнани кои ги неутрализираат слободните радикали и го намалуваат воспалението – тие се поврзани дури и со помал ризик од кардиоваскуларни заболувања и аденокарцином.
Нега на кожата одвнатре
Тие дејствуваат како природен хидратант. Краставиците ја хидрираат кожата, го намалуваат отокот и помагаат при иритации како изгореници од сонце или подочници.