
Нова студија: Жените за време на менопауза треба да ги земаат овие два додатоци во исхраната
Менопаузата носи со себе голем број хормонални и метаболички промени што можат да го зголемат холестеролот, да ги зголемат мастите на стомакот и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања. Бидејќи кардиоваскуларните заболувања се водечка причина за смрт кај жените, експертите ја нагласуваат важноста на исхраната и навремената превенција. Затоа се спроведуваат истражувања за поврзување на одредени навики во исхраната и додатоци во исхраната со подобро здравје во овој период од животот, објавува „Итинг вел“.
Препорачано
-
1
-
2
-
3
Во новата студија објавена во „Фронтирс“, жените во менопауза и перименопауза следеле персонализиран план за исхрана базиран на медитеранската исхрана и земале два додатоци во исхраната: формула базирана на фитостерол (со бергамот, бодликава круша и екстракт од витамин Б1) и додаток на омега-3 масни киселини. По само неколку месеци, беа забележани подобрувања во нивото на холестерол и составот на телото.
Медитеранската исхрана останува еден од најбезбедните начини за одржување на здравјето на срцето
Резултатите покажаа дека учесниците го намалиле вкупниот холестерол и ЛДЛ („лошиот“) холестерол, додека ХДЛ („добриот“) холестерол значително се зголемил, до 65 проценти кај жените во менопауза. Ваквите промени се сметаат за клинички значајни бидејќи нискиот ХДЛ го зголемува ризикот од метаболички синдром и срцеви заболувања.
Покрај крвните параметри, жените го намалија масното ткиво, обемот на половината и индексот на телесна маса, а во некои случаи, масата на масното ткиво се намали за речиси една третина.
Експертите нагласуваат дека медитеранската исхрана останува еден од најбезбедните начини за одржување на здравјето на срцето, додека додатоците како што се фитостеролите и омега-3 можат да обезбедат дополнителна поддршка.
Сепак, тие предупредуваат и на ограничувањата на студијата: малиот број учесници, краткото траење и недостатокот на контролна група. Заклучокот е дека овие резултати се ветувачки, но потребни се поголеми и подолготрајни студии за да се дадат конечни препораки.