
Научниците ја поврзуваат консумацијата на популарниот пијалaк со ракот на панкреас
Многу луѓе уживаат во повремено пиење во текот на дружења или прослави, но се поставува прашањето дали редовната консумација на алкохол има долгорочни здравствени последици.
Препорачано
Иако некои студии укажуваат на можните придобивки од умерената консумација на црвено вино за здравјето на срцето, важно е да се напомене дека алкохолот носи и бројни ризици, особено кога се консумира во поголеми количини. Најголемиот предизвик е да се најде рамнотежа и да се биде свесен за ефектите на алкохолот врз телото, особено кога станува збор за сериозни болести.
Најновата голема студија ја испитувала врската помеѓу консумацијата на алкохол и ракот на панкреас. Оваа болест е меѓу десетте најчести видови на рак и често се открива во доцна фаза, кога шансите за лекување се значително помали. Научниците анализирале податоци од речиси 2,5 милиони луѓе во просек од 16 години и заклучиле дека зголемената консумација на алкохол може да го зголеми ризикот од развој на овој облик на рак.
Пивото и жестоките пијалаци се особено ризични
Резултатите покажале дека жените кои пијат една до две чаши вино, пиво или жестоки пијалаци дневно (приближно 1,2 дл вино, 2,5 дл пиво или 0,3 дл жестоки пијалаци) имаат 12 отсто поголем ризик од рак на панкреас во споредба со оние кои пијат помалку. Кај мажите, консумирањето од две до четири чаши вино, пиво или жестоки пијалаци дневно го зголемува ризикот за 15 отсто, додека повеќе од четири чаши дневно го зголемува ризикот за дури 36 отсто.
Пивото и жестоките пијалаци се особено ризични, додека виното не покажало значајна поврзаност со овој облик на рак. Експертите забележуваат дека податоците за внесот на алкохол се добиени преку самопријавување, што може да доведе до потценување на реалниот внес, пишува „Итинг вел“ (EatingWell).
Важно е да се нагласи дека, според експертите, помалите количини алкохол се секогаш побезбедни, а кога станува збор за здравјето, помалку е подобро. Ако сакаме да го намалиме нашиот ризик, добра идеја е редовно да ги преиспитуваме нашите навики за пиење и да бараме поддршка или совет од професионалец доколку е потребно.