Фото: Flickr

Микробиолог откри кои намирници треба да ги избегнувате ако појадокот е послужен на шведска маса

Доколку преноќите во хотел, голема е веројатноста дека наутро ќе имате појадок послужен на шведска маса. Меѓутоа, микробиологот Џеј Тетро предупреди дека постојат некои намирници кои е подобро да се избегнуваат во такви ситуации.

Станува збор за кајгана, палачинки и житарки.

– Би се држел настрана од џемови, путер од кикиритки и мармалад. Ако таквите намази се отворени и има лажица во нив, постои голема веројатност да се контаминирани, бидејќи понекогаш луѓето лошо ги мијат рацете или не ги мијат, а исто така сите јадат со ист прибор – открил микробиологот.

Микробиолот Тетро избегнува мајонез, парчиња лимони и прелив за салата на шведската маса, бидејќи, како што вели, тие се „места на кои се размножуваат бактерии“.

Како најбезбедни опции ги издвоил чадениот лосос, сирењето или свежото овошје.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот