Колку ќе чинат славите во Србија оваа година?
Започна сезоната на прослави, а со нив и грижите на домаќините како да се подготват, бидејќи трошењето за празнична трпеза отсекогаш било трошок. Годинава тоа е вистински товар на буџетот на домаќинството, бидејќи нема храна што не поскапела.
Колку чини славата оваа година?
Иако треба да се слави во кругот на семејството, најчесто има многу повеќе гости, а со тоа се зголемуваат и трошоците, анализира Дневник рс.
Годинава за празничниот ручек дефинитивно ќе бидат потребни минимум 40.000 динари (односно 350 евра). Во споредба со лани, поскапе и месото, а бидејќи нема слава без свинско или јагнешко месо, печењето е најголемата ставка. Но, пред да стигнете до главното јадење, треба да подготвите чорба или супа, да ја обезбедите салатата, да купите леб, салфети, ориз за сармата и ред други работи, што само ги зголемува трошоците.
Во фурните килограм подготвено свиско чини 5 евра, но тоа е моменталната цена, печењето чини над 20 евра, а ако ви го исечат месото во фурната, треба да платите дополнителни 12 евра!
Килограм свежо заклано јагне во фурните чини околу 8 евра, а трошоците за печење и сечење се исти како и за прасињата.