Фото: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

Кисела зелка со цвекло: Зимница во боја

Домашната кисела зелка со цвекло е едноставен начин да додадете допир на боја и вкус на сите ваши оброци! Зимница со неповторлив изглед и вкус.

Состојки:

– 1 средна главица зелена зелка, исечена на парчиња
– 1 средно цвекло, исечено на половина
– 6 чешниња лук, исечени на половина
– 6 гранчиња мирудија

Потребни состојки за течноста за киселење:

– 950 мл вода
– 240 мл бел оцет
– 60 грама шеќер
– 590 грама сол
– 60 мл масло

Фото: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

Подготовка:

Пресечете ја зелката на половина, исечете ја јадрото, исечете ја на четвртинки, а потоа на парчиња. Излупете го и исечете го крајот на цвеклото, па исечете го на полукругови. Во поголемо тенџере ставете ги зелката, цвеклото, лукот и мирудијата.
Зовријте вода, оцет, шеќер и сол. Кога ќе зоврие, тргнете го тенџерето од оган, додадете масло, измешајте да се соедини и смесата сипете ја во садот со зеленчукот.
Зеленчукот покријте го со чинија, а потоа ставете нешто тешко одозгора. Оставете да отстои преку ноќ на работната маса. Потоа, чувајте го покриено во фрижидер. 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот