
И нискиот крвен притисок може да биде опасен на горештините: 9 намирници што ќе ви помогнат
Слабост, вртоглавица, потење, замор… Ако крвен притисок е ви природно низок, летото може да биде ваш непријател број еден. Сепак, добрата вест е дека исхраната може многу да помогне.
Препорачано
Жешките денови носат предизвици за секого, но за луѓето со низок крвен притисок (хипотензија) тие можат да предизвикаат сериозни проблеми: од несоница и сонливост, до дури и несвестица.
Иако нискиот крвен притисок е често помалку ризичен од високиот крвен притисок, тој може значително да го влоши квалитетот на животот, особено во лето кога повеќе се потиме и губиме електролити.
Затоа правилната исхрана и хидратацијата се клучни за ублажување на симптомите.
Во продолжение ви претставуваме девет намирници што можат да помогнат во одржувањето на стабилен крвен притисок и брзо подобрување на состојбата кога ќе почувствувате непријатни симптоми.
1. Маслинки
Природно богати со натриум, маслинките помагаат да се задржи повеќе течност во крвните садови, што го зголемува крвниот притисок. Тие се идеален додаток за појадок или лесна ужина.
Покрај тоа, тие содржат здрави масти кои имаат позитивен ефект врз кардиоваскуларниот систем. Консумирајте ги умерено, поради нивната висока содржина на сол.
2. Сирење (фета, пармезан, чедар)
Посолените сирења содржат повеќе натриум, што помага во борбата против нискиот крвен притисок.
Комбинацијата од протеини и сол обезбедува енергија и помага во стабилизирањето на циркулацијата. Тие лесно се вклопуваат во летни салати или сендвичи, а се идеални за појадок со маслинки и јајца.
3. Банани
Бананите се богати со калиум, кој помага во балансирањето на електролитите. Тие помагаат во подобрување на циркулацијата и обезбедуваат брз извор на енергија.
Тие се идеална ужина во во текот на жешкиот ден, лесни се варат во организмот и практични за носење со вас, само изберете ги оние што не се премногу зрели.
4. Цвекло (особено сокот)
Цвеклото го стимулира ширењето на крвните садови и ја подобрува оксигенацијата на ткивата. Особено е корисно при чувство на слабост и вртоглавица.
Богато е со железо, фолна киселина и нитрати. Сокот од цвекло е најдобро да се пие наутро, разреден со вода.
5. Јаткасти плодови (ореви, бадеми, лешници)
Благодарение на здравите масти и магнезиумот, го стабилизираат крвниот притисок и нивото на енергија. Тие обезбедуваат долготрајно чувство на ситост без нагло зголемување на шеќерот. Идеални се како ужина, а препорачаната количина е еден грст дневно.
6. Црно чоколадо (минимум 70 отсто какао)
Содржи теобромин и мали количини кофеин, што може малку да го зголеми крвниот притисок. Покрај тоа, е богато со антиоксиданти кои ја подобруваат циркулацијата.
Мала количина, една до две коцки, исто така, може да го подобри расположението, но важно е да има висок процент на какао.
7. Јајца
Содржат витамин Б12 и протеини кои помагаат во одржувањето на здравиот крвен притисок, лесни се за подготовка и можат да бидат дел од секој оброк.
Во комбинација со сирење и зелена салата, добивате совршен појадок кој веднаш ги спречува потенцијалните проблеми со крвниот притисок во текот на остатокот од денот.
8. Моркови
Морковите ја подобруваат циркулацијата и содржат природни шеќери кои обезбедуваат благ енергетски поттик.
Може да се консумираат сирови, варени или како свежо исцеден сок. Богати се со бета-каротен и влакна, а се практични и за ужина во движење.
9. Суво грозје
Сувото грозје традиционално се користи за низок крвен притисок бидејќи помагаат во функцијата на надбубрежните жлезди.
Се препорачува да се потопат во вода преку ноќ и да се јадат наутро. Богати се со природни шеќери и железо, брзо ја враќаат енергијата и го стабилизираат крвниот притисок.