Фото: Jasmin Brutus / Alamy / Alamy / Profimedia

Денеска е Светски ден на ќебапите: Рецепт за јадењето што го поврзува Балканот

Денеска е Светски ден на ќебапите, а на Балканот мирисот на скара е повеќе од само мирис на храна. Тоа е мирисот на сеќавањето, традицијата и гурманската прослава. Еден од најпознатите симболи на таа традиција е ќебапот – јадење кое подеднакво буди страсни дискусии и љубов.

Без разлика дали го јадете на улица, во ресторан или дома, ќебапот е секогаш посебен. Но, прашањето кое често предизвикува жестока дебата е: чиј е тоа ќебап?

Потеклото на ќебапот

Потеклото на ќебапот е тешко да се одреди, бидејќи е производ на различни култури и традиции. Во Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, па дури и во Грција и Турција, секој народ има своја верзија на ќебап и тврди дека нивната е најдобра.

Турско влијание

Една теорија за потеклото на ќебапот не води во Турција, каде што сличен производ се нарекува ќебап. Овие вкусни месни задоволства влечат корени од турската кујна, каде најпрво се појавиле како „ќебапчи“ или „ќебабци“, кои се мали порции месо приготвено на жар. Низ вековите, овие јадења се приспособувале на локалниот вкус и станале дел од секојдневната исхрана во многу балкански земји, а Турција сè уште е позната по својот донер ќебап.

Балкански ќебап

На Балканот ќебапот еволуирал во специфично јадење. Во Србија се прават од мешавина на говедско и свинско месо, додека во Босна и Херцеговина се користи само говедско месо. И хрватската верзија на ќебапи има свои специфики, често додавајќи мелен лук и зачини. Македонскиот ќебап е зачинет, со додатоци од пиперка и други зачини.

Грчка верзија

И Грците сакаат ќебап. Тие тврдат дека Грција била првата земја во Европа каде што е воведен донер ќебап за време на размената на луѓе меѓу Турција и Грција во 1922 година. Грчкиот донер ќебап денес е познат како гиро.

Фото: Pera Nikolic / Alamy / Alamy / Profimedia

Рецепт за ќебапи

Состојки:

500 г говедско месо (мелено)
250 г јагнешко или свинско (мелено)
1 кромид (ситно сецкан)
4 чешниња лук (ситно сецкани)
1 лажичка сол
1 лажичка пиперка
1 лажичка црвен пипер (по избор)
1 лажичка сода бикарбона
100 мл газирана вода

Подготовка:

Подготовка на месото: Во поголем сад измешајте ги говедското и јагнешкото месо. Додадете ситно сечкан кромид и лук. Добро измешајте.

Зачини: Во смесата со месо додадете сол, бибер, црвен пипер (по избор) и сода бикарбона. Се добро измешајте. Постепено додавајте ја газираната вода и продолжете со мешањето додека смесата не стане мазна и компактна.

Одмор на смесата: Покријте го садот со фолија или пластична фолија и оставете ја смесата да отстои во фрижидер најмалку 2 часа, по можност преку ноќ. Ова ќе овозможи сите вкусови убаво да се спојат.

Формирање ќебапи: Откако смесата ќе одмори, извадете ја од фрижидер. Со влажни раце обликувајте ги ќебапите во должина од околу 10 см и дебелина од околу 2 см.

Печење: Загрејте скара или тава на средна топлина. Ако користите тава, можете да додадете малку масло. Печете ги ќебапите на скара од сите страни додека не поруменат и добро се сварат внатре, околу 10-15 минути, повремено вртејќи ги.

Послужување: Ќебапите послужете ги веднаш топли, со свеж леб, ситно сечкан кромид, ајвар и кајмак по желба.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот