Фото: Picryl

„Брза помош“ кога сте многу гладни: Три заситувачки салати што ќе ги подготвите за час!

Чувството на глад за никого не е пријатно, а особено кога треба да готвите оброк еден час или повеќе. Имено, обично се подразбира дека квалитетен оброк бара малку повеќе внимание.

Можно е да се храниме и здраво и урамнотежено без да трошиме премногу време за подготвување оброци. Затоа ви пренесуваме три совршени рецепти – салати полни со витамини, кои брзо и лесно се подготвуваат и ќе го задоволат најпребирливото непце.

Салата од тестенини со ореви (за 4 лица)

Сварете 400 грама тестенини според упатството на пакувањето и потоа исцедете ги. Излупете 1 морков, 1 црвена пиперка, ½ стебло праз и ¼ краставица. Измијте ги и исечете ги на стапчиња. Потоа измешајте 200 грама пченка (конзервирана), 50 грама сечкани ореви, 200 грама мелено свежо козјо сирење, зеленчук, тестенини, 5 лажици масло, 4 лажици оцет и сол.

Салата од компири со рукола (за 4 лица)

Измијте 1 кг помали компири и варете ги во солена вода околу 20 минути. За преливот измешајте 2 лажички рендана кора од лимон, 5 лажици сок од лимон и маслиново масло, сол, бибер по вкус и 100 мл супа од зеленчук. Излупете ја кората и измешајте ги со преливот додека е уште топол. Оставете ја салатата да отстои околу 1 час. Исчистете, измијте и исечкајте 1 зелена, жолта и црвена пиперка. Измијте ги и преполовете 500 грама мини домати. Исчистете 2 снопчиња рукола, измијте ги, протресете ги и искинете ги на поголеми парчиња. Измешајте ги сите состојки.

Пилешка салата „Азија“ (за 4 лица)

Излупете 150 грама моркови и 1 парче корен од ѓумбир, па исечете ги на ленти или исечкајте ги. Потоа измијте 150 грама свежи никулци од грав. Морковите, ѓумбирот и никулците бланширајте ги во врела вода околу 2 минути, извадете ги од цедалка да се исцедат и зачувајте ја течноста. Измијте 400 грама пилешко филе, исушете го и варете околу 15 минути во течноста за бланширање. Извадете го месото и оставете да се излади.

За сосот, пржете 2 лажици кари во 2 лажици масло, измешајте 200 мл кокосово млеко и оставете да зоврие. Вмешајте една лажица путер од кикирики и зачинете го сосот со 2 лажици сок од лимон и 2 лажици кафеав шеќер. Гответе околу 15 минути. Месото исечкајте го на стапчиња, измешајте го со зеленчук и 2 лажици сусам и на крај посолете и побиберете. По желба додајте неколку листови коријандер и измешајте го сосот од кикиритки непосредно пред сервирање. К. А.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот