Илустрација за неколку вида чоколадо - бело, темно и млечно / Фото: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

Ана од Грделица создала „слатка“ сензација: Чоколадото со пиперка и слива ја освојува Србија

Ана Цветковиќ од Грделица ги спои неспоивите – чоколадо, пиперка и сливово вино. Нејзиниот оригинален рецепт стана вистински хит на мрежите и нарачките пристигнуваат од сите страни. Ана се одлучила за овој потфат сосема случајно, не сфаќајќи дека нејзиниот производ ќе стане многу популарен, особено оној со вкус на сливово вино. – Работам како готвач веќе четири години и сакам да експериментирам во кујната.

Тоа е едноставно мојата посебна љубов кон готвењето. Идејата за чоколадо ми дојде сосема спонтано. Видов дека има чоколадо од Дубаи, како и „Чоко чварак“ во Срем, а потоа се запрашав зошто ние од југот на Србија не би биле познати по нивното уникатно чоколадо – гордо раскажува Ана за Југомедиа, пренесува Србија данас. Таа првично правела бело чоколадо со чист чили сос. – Беше премногу луто, а имав праски во фрижидерот, а потоа се сетив и направив гел од праска. Кога сè се олади, го измешав со чили гелот и можам да ви кажам дека испадна феноменално.

Таа додава дека вкусот е лут, но дека лутината не се чувствува веднаш, туку кога ќе се проголта и дека сè се случило неочекувано. Ана прави и друг вид чоколадо, кое е со слива, за кое вели дека веќе имала искуство со слични рецепти за торти што ги правела претходно. Инспирацијата за вакви уникатни комбинации на ароматични вкусови, комбинација од неспоивото, Ани ја започнала сама. Според Ана, потребно е многу време за да се направи ова оригинално чоколадо. Тајната на овој рецепт е дека чоколадото мора да биде со добар квалитет, т.е. темно или млечно. Ана верува дека автентичните рецепти како овие ќе го направат југот на Србија да добие слатко признание, а можете да ја најдете на Инстаграм страницата рецепти од југот на Србија – јужна тајна.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот