
Започна божиќниот пост: Идеи за посно мени без зејтин за седум денови во неделата
Божиќниот пост започна на 28 ноември и ќе трае 40 дена – до 7 јануари.
Препорачано
Божиќниот пост започнува секоја година на 28 ноември и трае до 7 јануари, односно до Божиќ. Строг пост (на вода) е само во среда и петок, додека маслото и виното се дозволени во понеделник, вторник и четврток, а риба може да се јаде во сабота и недела.
Бидејќи ова е период на нагли промени во начинот на исхрана, нутриционистите советуваат оброците да се планираат однапред, така што дневното мени содржи овошје и природно цедени сокови; салати од свеж или кисела зеленчук, како и јадења од варен, парен или динствуван зеленчук, особено мешунките (грашок, леќа, грав, наут, боранија), кои имаат низок гликемиски индекс, а обезбедуваат доволно енергија за бројни дневни активности.
Особено не е лесен постот на вода, кога покрај избегнувањето на сите намирници од животинско потекло (месо, млеко, јајца…), се забранува и храна која има масло во себе, како и приготвување на јадењата со масло.
Сепак, има многу идеи за посни јадења, како и оние на вода, а „Минут за мене“ предлага посно мени на вода за една недела.
Понеделник
Појадок: сендвич од леб, печена пиперка, свеж кромид, магдонос и оригано
Ручек: супа од зеленчук – варен зеленчук со зачини и печени компири
Вечера: салата од варен зеленчук (варена пченка, свеж кромид, домат, пиперка и зачини).
Вторник
Појадок: качамак (како прилог, по желба додадете свеж или варен зеленчук)
Ручек: варен бел грав (потребни состојки се бел грав, кромид, морков, сува пиперка, брашно, мелена црвена пиперка и сол)
Вечера: мусли од овесна снегулки со овошје и со сок.
Среда
Појадок: посна пита со печурки на вода
Ручек: супа од праз и посно ризото со парчиња соја на вода
Вечера: посен ролат со зеленчук
Четврток
Појадок: леб и мешана салата (грав и свежа пиперка со кисели краставички, кромид и соја сос)
Ручек: супа од домати со посни тестенини; боранија, но без масло, згуснете ја со пасиран компир
Вечера: на парче леб намачкајте домашен џем или мед и како прилог со тоа испијте чај
Петок
Појадок: салата од компири и моркови на вода
Ручек: печурки на вода
Вечера: тортилја на вода и со неа туршија или кисела зелка или печена пиперка
Сабота
Појадок: манастирска пита на вода
Ручек: шпагети со кечап и зеленчук
Вечера: паштета од зеленчук и леб (за паштетата потребни ви се компири, моркови, пашканат, кромид, сенф, лук, вода, сол и зачини по вкус).
Недела
Појадок: кнедли од компири на вода
Ручек: грашок без запршка, згуснат со брашно или со компир
Вечера: колачи со блитва
Секако, секогаш можете да додадете меѓуоброци ако сакате во текот на постот на вода, на пример, за ужина земете свежо или суво овошје, исто така, тука се и брзи деликатеси како овошен компот, житарки со јаткасти плодови или сутлијаш на вода. А дополнителни нијанси на вкус можете да постигнете со додатоци во вид на семки од сончоглед, разни зачини, мелен лен…