
Вкусна и ароматична закуска: Рецепт за печено цвекло со лук
Печено цвекло со лук и путер е елегантно, но едноставно јадење кое воодушевува и по изглед и по вкус.
Препорачано
Состојки
– 5-6 средни цвекла, со еднаква големина
– 50 мл маслиново масло
– 50-70 г путер
– 3 чешниња лук
– 1 лажичка свежи мајчина душица или рузмарин
– крупна морска сол
– свежо мелен бибер
Подготовка:
Добро измијте и излупете го цвеклото. Ставете го секое цвекло помеѓу два раженчиња и исечете го на тенки парчиња, не го сечете до крај (пресекувањата ќе бидат рамни, а цвеклото ќе остане цело). Растопете го путерот во тенџере, додадете маслиново масло, лук и билки. Мешајте додека не се соедини. Ставете го цвеклото во огноотпорен сад, прелијте го со малку путер и лук и зачинете со сол и бибер. Печете во претходно загреана рерна на 190 степени околу 60-70 минути, премачкувајќи го цвеклото со преостанатиот лук и путер на секои 15 минути. Послужете го печеното цвекло веднаш, украсено со свеж рузмарин или мајчина душица.
Сервирајте како прилог со месо или риба, или како спектакуларно предјадење за семејно собирање.
Пријатно јадење!
Почитуван читателу,
Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ
СЛОБОДЕН ПЕЧАТ. Е-БИЛТЕН
НЕ ГУБИ ВРЕМЕ! ЗАЧЛЕНИ СЕ И ДОБИЈ ГИ НАЈВАЖНИТЕВЕСТИ НА НЕДЕЛАТА - БЕСПЛАТНО ВО ТВОЈАТА Е-ПОШТА!
СЛОБОДЕН ПЕЧАТ. Е-БИЛТЕН
НЕ ГУБИ ВРЕМЕ! ЗАЧЛЕНИ СЕ И ДОБИЈ ГИ НАЈВАЖНИТЕВЕСТИ НА НЕДЕЛАТА - БЕСПЛАТНО ВО ТВОЈАТА Е-ПОШТА!
-
Најново
-
Најчитано
-
51мин
-
3час
-
4час
-
5час
-
5час
-
1
-
2
-
3
-
4
-
5
Препорачано од оваа категорија
-
1
-
2
-
3
-
4
-
5