
Вистинско уживање: Рецепт за пилешко во кремаст сос со зеленчук
Пилешкото во кремаст сос со зеленчук е вистинско „домашно“ јадење, одлично за освежување и надополнување на вашите резерви на витамини и протеини.
Препорачано
Од вас зависи да го изберете делот од пилешкото месо, или едноставно можете да купите цело пиле и да го исечете. Ова вкусно јадење во сос ќе оди одлично со пире од компири и едноставна зелена салата.
Состојки:
– 1 лажица маслиново масло
– 1,5 к пилешко (цело пилешко исечено на 10 парчиња или само гради или бутови)
– 1 ситно сечкан голем праз
– 2 чешниња лук
– 185 мл бело вино
– 185 мл пилешка супа
– кора од лимон
– 500 г зрели домати или пелати
– 150 г грав
– 2 лажички пченкарен скроб
– 125 мл павлака за готвење
– 2 лажици сечкан свеж магдонос
Подготовка:
Загрејте го маслото во голема тава на средна температура. Додадете половина од пилешкото и пржете 4-5 минути или додека не почне да порумени. Свртете го месото само еднаш, не го превртувајте постојано. Префрлете го пилешкото на чинија обложена со хартиена крпа. Повторете со другата половина од месото.
Исцедете го вишокот маснотии, намалете ја температурата и пржете го празот и лукот, мешајќи често, околу 6 минути или додека празот не омекне. Зголемете ја температурата, додадете го виното и гответе 2-3 минути или додека виното не се намали за половина. Додадете ја основата и оставете да зоврие.
Вратете го пилешкото во тавата и додадете ја кората од лимон. Кога повторно ќе почне да врие, намалете ја температурата на средно висока, покријте и оставете да се вари 40 минути. Додадете го доматот и гравот. Гответе, покриено, уште 10 минути, а потоа зачинете со сол и црн пипер.
Во сад измешајте го пченкарниот скроб и павлаката за готвење и полека динстајте во сосот со пилешкото. Гответе, мешајќи, уште околу 2 минути или додека сосот малку не се згусне. На крај, додадете го магдоносот.
Сервирајте топло со пире од компири.
Уживајте во оброкот!