Miteva: Në vend të teksteve, qeveria fshiu skenarë dhe materiale të përkohshme për gjysmë milioni euro

Marija Miteva, zëdhënëse e VMRO-DPMNE-së/Foto: VMRO-DPMNE

Në pritje të teksteve të reja që Ministria e Arsimit dhe Shkencës i shpalli për fund të tetorit apo fillim të nëntorit, për mësimet e klasës së parë, të dytë, të katërt dhe të pestë, VMRO-DPMNE akuzoi Ministrinë e Arsimit dhe Kulturës se. duke shpenzuar 32.581.158 denarë për materiale të përkohshme ose 530.000 €.

- Janë paguar gjysmë milioni euro për të ashtuquajturat skenarë, të cilët do të shërbejnë një herë. Mbulohet pamundësia e qeverisë për të siguruar tekstet shkollore në kohë dhe krijohet hapësira për përfitime individuale. Ministria e Arsimit dhe Shkencës shpall konkurs nëpërmjet shërbimit pedagogjik. Sipas konceptit të dixhitalizimit, tekstet digjitale ishin planifikuar për klasën e parë dhe të katërt, por nuk arritën t'i dixhitalizojnë, ndaj i tërhoqën. Sipas të dhënave që disponojmë, kanë thirrur të njëjtit autorë që kanë ardhur në konkurs sivjet dhe të njëjtat libra, që është dashur të jenë dixhital, i kanë ndarë në pjesë dhe kështu kanë bërë materialet mësimore të përkohshme për klasat e para dhe të katërta.  Për klasën e dytë dhe të pestë thirrën të njëjtët autorë, këtu shtuan disa të rinj dhe përgatitën tekste sipas planit mësimor. Nga këto tekste, të cilat ndoshta janë ende në përkthim dhe nuk janë përfundimtare, pjesë të tyre janë përdorur për përgatitjen e materialeve të përkohshme që të kenë të paktën diçka gati për XNUMX shtator, tha sot Marija Miteva, zëdhënëse e VMRO-DPMNE-së. .

Sipas saj, kjo do të thotë se fëmijët do të mësojnë nga materialet, të cilat qeveria ia doli t'i fshijë që në fillim të vitit shkollor, pasi prej vitesh nuk kanë marrë asgjë.

-Dhe në vend të teksteve të reja kemi një përmbledhje të materialeve të përkohshme nga tekstet e vitit të kaluar dhe një pjesë të atyre të reja për të cilat Ministria e Arsimit dhe Shkencës ka paguar 530.000 mijë euro. Ndërkohë që mësuesit, nxënësit dhe prindërit përpiqen të përballojnë kolapsin total, eksperimentet që janë një alternativë e plotë për tekstin shkollor kushtojnë mijëra euro. Ja tre pyetje krejtësisht logjike të cilave Ministria e Arsimit dhe Shkencës është e detyruar t'u përgjigjet. Së pari, kush i miratoi këto materiale që të jenë pjesë integrale e procesit arsimor të studentëve dhe së dyti, kush dhe pse e vendosi këtë çmim gjigant për materialet e përkohshme mësimore, disa prej të cilave janë përmbledhje e materialit mësimor të vitit të kaluar? Dhe së treti dhe më e rëndësishmja, kush përfiton nga shtypja e dyfishtë kur tekstet shkollore mund të shtypen në vend të materialeve të përkohshme? A paguhet dy herë për të njëjtën punë dhe a merr dikush komision të madh për këtë?, pyet Miteva, duke theksuar se kjo është  një tjetër skandal i madh në sistemin arsimor nga i cili dikush përfitoi 530.000 € për materiale të përkohshme mësimore.

Video e ditës