• Kolona

Një lak rreth qafës së BE-së

Kryeministri Dimitar Kovaçevski edhe një herë shprehu besimin se Maqedonia mund të bëhet anëtare e plotë e BE-së deri në vitin 2030. Nëse gjithçka shkon sipas parashikimeve, thotë Kovaçevski, "që kemi pasur kur kemi bërë kornizën e negociatave". Pra, parashikime që bazohen në një dozë serioze pritshmërish pozitive. Pas disa dekadash bllokadash dhe vetosh, Maqedonia më në fund është...

Një lak rreth qafës së BE-së Lexo më shumë »

Nuk mjafton fraksioni, na duhet një opsion i ri

Hristijan Mickoski ishte një politikan krejtësisht i tretur, i ngjiti një etiketë liderit të partisë, Oliver Andonov, nga Kroacia, ndoshta i pavetëdijshëm se me rrëshqitjen frojdiane vetëm në mënyrë të pandërgjegjshme e përshkroi veten nga koha kur i shërbeu refugjatit Nikolla Gruevski si konsumues dhe fjalë për fjalë. na e shiti si “ministër i një dite”. I tillë, me përvojë, Andonov njoftoi se do të formojë...

Nuk mjafton fraksioni, na duhet një opsion i ri Lexo më shumë »

Mobilizimi në Rusi: A do të përfundojë Putin si Nikolai Romanov?

Që në fillim të luftës, u tha se paralajmëruesi kryesor i humbjes së Rusisë do të ishte futja e mobilizimit dhe ligjit ushtarak. Ky proces filloi dhe është ndjekur me një lehtësi të paparë në lidhje me kërcënimet me armë bërthamore. Lëvizje të tilla të Putinit kanë implikime serioze ushtarake, të brendshme dhe të politikës së jashtme. Së pari, nga pikëpamja ushtarake, ne duhet të...

Mobilizimi në Rusi: A do të përfundojë Putin si Nikolai Romanov? Lexo më shumë »

Sheshi në Bangkok

Këto ditë, fundi i unipolaritetit ose i botës siç e njohim ne pas rënies së Bashkimit Sovjetik kumbon si një mantra. Ashtu si me çdo përmbysje historike, shfaqen parashikime të shumta për të ardhmen e njerëzimit, me theks në shpërndarjen e pushtetit midis fuqive të mëdha. Samuel Huntington këtë herë beson në "uni-multipolaritetin" duke përfshirë elementë të të dyve individualë...

Sheshi në Bangkok Lexo më shumë »

Ikja e politikanëve nga mediat klasike

Karpacz, Poloni – për tre ditë ky vend piktoresk në zemër të Silesisë së Poshtme priti mbledhjen më të rëndësishme të elitave politike dhe ekonomike nga Evropa Qendrore dhe Lindore, një vend ku lindin ide dhe hartohen planet për të ardhmen. Forumi ekonomik, i organizuar nga Instituti i Fondacionit të Varshavës për Studime Lindore, mblodhi për herë të 31-të...

Ikja e politikanëve nga mediat klasike Lexo më shumë »

Harri për një mbret, Ilço për një monedhë

Pra, njeri, kjo është. një grua, domethënë vajza, motra, shoqja, fqinja, kolegia, kjo jam unë, të mos mund të shkoj me pushime, të pushoj nga të gjitha ngjarjet, të kësaj bote dhe shtëpiake (në të dyja shtëpitë), pa ndodhur një mori gjërash. Jo se nuk i kam ndjekur gjërat, përkundrazi. Dikur “gjurmues lajmesh” obsesiv, gjithmonë “gjurmues lajmesh” obsesiv, gazetar pas...

Harri për një mbret, Ilço për një monedhë Lexo më shumë »

E gjithë propaganda është gënjeshtër, edhe kur është e vërtetë

Kam shkruar më parë për thellësinë e pamatshme dhe të vërtetën e mendimit të Konfucit me të cilin kuptimi i fjalëve, gjendja e gjuhës dhe besueshmëria dhe pastërtia e saj, përdorimi ose abuzimi i saj, janë në një marrëdhënie të drejtpërdrejtë dhe të pandashme me liritë që njerëzit kanë në një shoqëri. Mendimi thotë: "Kur fjalët humbasin kuptimin e tyre, ...

E gjithë propaganda është gënjeshtër, edhe kur është e vërtetë Lexo më shumë »

Studentët nga Mogila mund të shkojnë më lehtë në Nju Jork sesa në Manastir

Edukimi është ajo që mbetet pasi harroni atë që keni mësuar në shkollë, dhe rezultati i një edukimi të mirë në shekullin 21 do të thotë: të mësosh të mësosh, të mësosh të jetosh së bashku, të mësosh të bësh, të mësosh të jesh. Kështu citoi kryeministri Dimitar Kovaçevski Sekretarin e Përgjithshëm në Samitin e Transformimit të Arsimit në Nju Jork...

Studentët nga Mogila mund të shkojnë më lehtë në Nju Jork sesa në Manastir Lexo më shumë »

A e ka kënduar Danela “këngën e mjellmës” të Mickoskit?

Gjëja më tragjike nga të gjitha është se nëse je i pakënaqur me pushtetin aktual, i zhgënjyer me premtimet që kanë bërë para zgjedhjeve, për të cilat ua ke përcjellë legjitimitetin ditën e zgjedhjeve dhe nuk i ke përmbushur. nuk kanë alternativë në opozitë. Kjo është pikërisht ajo që po ndodh sot në skenën politike maqedonase. Pas më shumë se pesë vitesh...

A e ka kënduar Danela “këngën e mjellmës” të Mickoskit? Lexo më shumë »

Një balancues duarsh në mjaltë?

Qëllimi i regjistrimit është sigurimi i sinjalistikës rrugore për realizimin e 17 qëllimeve për zhvillim të qëndrueshëm deri në vitin 2030, njoftoi Qeveria para realizimit të operacionit më të rëndësishëm statistikor vitin e kaluar. Një vit më vonë, në vend të një pakete masash ekonomiko-ekologjike-sociale, të harmonizuara sipas shifrave të reja të Entit Shtetëror të Statistikave, rekomandimi i parë i qeverisë është - në planet vjetore për punësimin në publik...

Një balancues duarsh në mjaltë? Lexo më shumë »