VIDEO INTERVISTË | Maksim Risteski: “Shpella” është një roman psikologjik me elemente detektive

Në recensionin e Vladimir Martynovskit për romanin e botuar "Shpella" shtrohet dilema nëse zhanri në të cilin është shkruar vepra është një triler psikologjik apo një detektiv klasik. Vetë autori Maksim Risteski, gjatë vizitës së tij në Utrinski Pechat, konsideron se romani është psikologjik, por nganjëherë edhe detektiv. - Vladimir Martinovski ka të drejtë, sepse është...

VIDEO INTERVISTË | Maksim Risteski: “Shpella” është një roman psikologjik me elemente detektive Lexo më shumë »

VIDEO | Jorlev: QKM është feneri i fundit i kulturës alternative maqedonase, nuk duhet të shuhet

Saga e Qendrës Kulturore Rinore nuk pushon, ndaj zëri i të rinjve vijon të jehojë fuqishëm drejt autoriteteve. Lufta për drejtësi nuk ndalet dhe mesa duket nuk do të ndalet deri në zbardhjen e plotë të çështjes rreth zgjedhjes së ushtruesit të detyrës së re. drejtor i MCC. Sipas Martin Jorlev, përfaqësues i lëvizjes “Të gjithë për MCC”, është koha...

VIDEO | Jorlev: QKM është feneri i fundit i kulturës alternative maqedonase, nuk duhet të shuhet Lexo më shumë »

Intervistë me Vladimir Lazovskin dhe Isabella Novotny nga Teatri për fëmijë dhe të rinj: Është një ndjenjë e mirë kur hidhen themelet

Tandemi i aktrimit Vladimir Lazovski dhe Izabela Novotni më 1 shkurt 2023 do të shënojnë 30 vjet punësim në Teatrin për fëmijë dhe të rinj në Shkup dhe ende me shumë besim dhe entuziazëm po e realizojnë ëndrrën e tyre teatrale. Aktorët e parë të punësuar në Teatrin për fëmijë dhe të rinj në Shkup, Vladimir Lazovski dhe Izabela Novotni, me...

Intervistë me Vladimir Lazovskin dhe Isabella Novotny nga Teatri për fëmijë dhe të rinj: Është një ndjenjë e mirë kur hidhen themelet Lexo më shumë »

Ka filluar shënimi i 60 vjetorit të Rinisë Muzikore të Maqedonisë

Festimi i 60 vjetorit të ekzistencës së Rinisë Muzikore të Maqedonisë filloi me koncertin e Ansamblit Kameror “Nonet+” që u mbajt mbrëmë në Shtëpinë e Oficerëve në Manastir. Muzikantët e rinj Darko Grozdanovski, Pamela Velkova, Ivana Zdravkova, Tamara Ohomush, Verica Ajtovska, Kristina Stojanovska, Anesa Zayazi, Magdalena Drmach dhe Ivona Davidovska, nën drejtimin e Angel Spiroski, performuan me...

Ka filluar shënimi i 60 vjetorit të Rinisë Muzikore të Maqedonisë Lexo më shumë »

Më shumë se 40 maqedonas të huaj avancuan njohuritë e tyre në fushën e studimeve maqedonase në Shkollën e Tretë Dimërore të MSMJLK në UKIM.

Shkolla e tretë dimërore e seminarit ndërkombëtar për gjuhë, letërsi dhe kulturë maqedonase në Universitetin “St. Kirili dhe Metodi” në Shkup (MSMJLK në UKIM) që u organizua me rastin e 100 vjetorit nga lindja e të madhit Aco Shopov. Shkolla e tretë dimërore lejoi mbi dyzet maqedonas të huaj nga katër kontinente të përmirësojnë njohuritë e tyre në fushën e...

Më shumë se 40 maqedonas të huaj avancuan njohuritë e tyre në fushën e studimeve maqedonase në Shkollën e Tretë Dimërore të MSMJLK në UKIM. Lexo më shumë »

Projektligji për përdorimin e gjuhës maqedonase parasheh themelimin e Inspektoratit për gjuhën maqedonase

Formimi i Inspektoratit për gjuhën maqedonase, qëllimi i të cilit do të jetë veprim në terren dhe ngritja e vetëdijes për rëndësinë e përdorimit të drejtë, korrigjimi i detyrueshëm, përgatitja e Strategjisë nacionale për gjuhën maqedonase, por edhe bursat për studentët janë pjesë e risitë e parapara me Ligjin e ri për përdorimin e gjuhës maqedonase. Në seancën e sotme publike...

Projektligji për përdorimin e gjuhës maqedonase parasheh themelimin e Inspektoratit për gjuhën maqedonase Lexo më shumë »

“Të gjithë për MCC”: MCC nuk është një tjetër institucion shtetëror i harruar në kohë

Me thirrjet e "Gjithë MKC", artistë, muzikantë dhe aktivistë shprehën revoltën e tyre kundër Qytetit të Shkupit për zëvendësimin e ak. drejtori Bogoev dhe zvogëlimi i buxhetit për programin për këtë vit. Siç ishte paralajmëruar edhe më parë, qëllimi i kësaj proteste është të tregojë kulturën dhe historinë e MKK-së, gjegjësisht se “MKK nuk është vetëm...

“Të gjithë për MCC”: MCC nuk është një tjetër institucion shtetëror i harruar në kohë Lexo më shumë »

Kryetare e Bordit për ndarjen e çmimit shtetëror “23 Tetori” u zgjodh Mimi Gjorgoska Ilievska.

Në seancën e 20-të të Komisionit Parlamentar për Zgjedhje dhe Emërime, filmologia Mimi Gjorgoska Ilievska u zgjodh kryetare e Bordit për ndarjen e çmimit shtetëror “23 Tetori” për arritje afatgjata në fushën e shkencës, kulturës, arsimit. interesat shtetërore dhe promovimi i prioriteteve, vlerave dhe trashëgimisë kulturore-historike shtetërore në Republikë. Për anëtarët e rinj të...

Kryetare e Bordit për ndarjen e çmimit shtetëror “23 Tetori” u zgjodh Mimi Gjorgoska Ilievska. Lexo më shumë »

Projektligji për kthimin e ikonave të marra ilegalisht nga Maqedonia në territorin shqiptar

Komisioni parlamentar shqiptar për çështjet ligjore, administratën publike dhe të drejtat e njeriut shqyrtoi dhe miratoi projektligjin për ratifikimin e marrëveshjes së bashkëpunimit ndërmjet Shqipërisë dhe Maqedonisë, për kthimin e ikonave të kontrabanduara nga Maqedonia në territorin shqiptar, njoftoi agjencia shtetërore ATA. Miratimi i këtij projektligji, për bashkëpunimin ndërmjet Shqipërisë dhe Maqedonisë, synon të...

Projektligji për kthimin e ikonave të marra ilegalisht nga Maqedonia në territorin shqiptar Lexo më shumë »

Kërkime: Vendndodhja arkeologjike e Vlahos është vendbanimi më i vjetër neolitik në Maqedoni

Vendndodhja arkeologjike e Vlahos pranë Zhivojnos në Pelagoni është vendbanimi më i vjetër neolitik në Maqedoni që daton në shekullin e 64-të para Krishtit. Ajo u themelua 300 vjet para të tjerave në këtë rajon, gjë që e bën atë një nga vendet më të hershme neolitike në Evropë, njofton Qendra për Kërkime Parahistorike. Vlaho është specifik edhe në praninë e tij...

Kërkime: Vendndodhja arkeologjike e Vlahos është vendbanimi më i vjetër neolitik në Maqedoni Lexo më shumë »