
Совршени летни тестенини со тиквички кои ќе ги сакаат љубителите на карбонара
Тестенини „ала карбонара“ се популарно јадење од италијанскиот регион Лацио кое се јаде низ целиот свет, а особено е популарно во регионот.
Препорачано
Тестенините се комбинираат со тврдо сирење од овчо млеко Пекорино, деликатес направен од сушени свински образи наречени гуансијале, домашни јајца и малку сол и бибер.
Иако карбонарата е совршена токму таква каква што е – некои состојки може да се заменат за да се создаде поинаква и подеднакво вкусна гастрономска приказна. Денеска ви предлагаме рецепт за тестенини со тиквички инспириран од карбонара, кој е погоден и за вегетаријанци, а чие умами го дава мисо пастата.
Состојки:
350 г суви шпагети
85 г сирење Пекорино
6 жолчки
2 големи тиквички
2 лажички рендана кора од лимон
1 лажица бело мисо
екстра девственото маслиново масло
сол и бибер по желба
свеж босилек по желба
Подготовка:
Тиквичките испечете ги на скара, грил тава или во обична тава на шпорет. Тиквичките измијте ги, исушете ги, исечете ги на кришки и посолете ги. Пржете ги по неколку минути од секоја страна со малку масло додека не добијат убава златна боја. Ставете го настрана.
Во големо тенџере сварете ги тестенините ал денте според упатството на пакувањето. Не заборавајте да додадете сол во водата великодушно пред да ги додадете шпагетите.
Додека се варат тестенините, направете го сосот. Во поголем сад измешајте ги жолчките, ренданото сирење, мисо пастата и кората од лимон. Посолете и попарете по желба и оставете ги на страна.
Исцедете ги тестенините од водата во која се варени – зачувајте малку од водата.
Вратете ги топлите и исцедени сварени тестенини во тенџерето во кое се варени шпагетите. Веднаш прелијте ги тестенините со подготвениот сос од жолчка и сирење. Мешајте неколку минути додека тестенините не го „испијат“ сосот – по желба можете да додадете малку од водата за готвење на тестенините доколку мислите дека е потребно.
Измешајте ги тестенините и печените тиквички и убаво измешајте.
Садот послужете го топло со свеж босилек и повеќе рендано сирење. Добар апетит!