Фото: Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Совршен ручек за зима: Вкусен рецепт за чорба од зелка што мора да го пробате

Чорбата од зеленчук е одличен избор за ручек или вечера во секое време од годината, особено во зима. Морковите, целерот и свежата зелка ќе бидат одлична основа за зимска чорба која треба да ја збогатите со извори на растителни протеини, како што е зелената леќа.

Дополнителна длабочина на вкусот на оваа чорба ќе обезбеди сечканата панцета или сланина, како и мисо пастата, која се карактеризира со концентриран солен вкус со ферментирани примеси на пикантност.

Чорбата од леќа и зелка ќе биде готова за околу 45 минути. Најдобро е да се служи со парче домашен леб, а по желба можете да додадете и малку густ грчки јогурт.

Состојки:

1 л супа од зеленчук
500 г свежа зелка
300 г печурки
200 г зелена леќа
100 г сланина
2-3 моркови
2-3 стебленца целер
2-3 чешниња лук
2 лажици мишо паста
1 кромид
сол и бибер по желба
растително масло по желба
густ јогурт за сервирање

Подготовка:

Сланината исечкајте ја на коцки и пропржете ја во загреано тенџере. Извадете ги пржените парчиња сланина и оставете ги на страна.

Во преостанатата маст пропржете ги сечканите печурки. Кога ќе добијат убава златно-кафеава боја, извадете ги од тенџерето и оставете ги на страна.

Во тенџерето по желба додадете малку масло и во него пропржете ги исечканите кромид, моркови и стебленца целер. Варете сè заедно околу пет до седум минути на тивок оган или додека зеленчукот не омекне.

Додадете го сечканиот лук и пржете сè заедно уште една минута.

Додадете ја мисо пастата и сè добро измешајте.

Содржината на тенџерето прелијте ја со супа од зеленчук. Во тенџерето додадете ја исплакната и исцедена зелена леќа и сечканата зелка. Испржените парчиња сланина и печурките вратете ги во тенџерето.

Гответе сè заедно околу половина час или додека леќата целосно не се свари. Посолете и бибер по вкус, а чорбата послужете ја со густ јогурт. Уживајте во вашиот оброк!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот