
Сончогледовото масло сè поскапо во ЕУ
Додека цената на житото е хронично ниска на светскиот пазар, маслодајните семиња ќе бидат профитабилни за земјоделските производители оваа есен. Особено сончогледовото масло, кое е сè поскапо на пазарот на ЕУ, пишува „Агроинфонет“.
Препорачано
Повеќе информации за тоа колку ќе чини во Србија ќе бидат познати по 15 октомври, кога производителите на масло што работат тука треба да ја објават официјалната откупна цена на семките од сончоглед, потврди за нашиот весник соговорник кој неодамна присуствуваше на состанок со производителите на масло организиран од Министерството за земјоделство.
Веќе е јасно дека ќе биде значително повисока од минатата сезона, што ќе доведе до зголемување на цената на финалниот производ. Како што неодамна објави Блумберг, цените на сончогледовото масло во Украина и Европа нагло се зголемија поради прогнозите за ниски приноси во земјата и ограничено производство низ целиот континент по жешкото и суво лето што го попречи развојот на земјоделските култури. Во Украина, се очекува приносите од сончоглед да паднат под петгодишниот просек.
Слични предизвици постојат низ цела Европа – водечкиот производител Франција очекува производството да биде 15 проценти под петгодишниот просек, според податоците од француското Министерство за земјоделство. Сончогледовото масло во француските пристаништа наводно се тргува близу до највисоките нивоа од ноември 2022 година, додека украинските цени се приближуваат до петмесечниот максимум. Аналитичката фирма „Стратеџи Грејнс“ проценува дека Европа би можела да ја забележи најлошата жетва на сончоглед во последните десет години, околу 8,3 милиони тони.
Дека сите се заинтересирани да го добијат најевтиниот производ укажува и потегот на Турција, која инаку е нашиот најважен пазар за извоз на сончогледово и соино масло. Како што неодамна беше објавено, администрацијата во Анкара одлучи да ги намали царинските давачки за увоз на сончогледово масло од 36 проценти на 30 проценти. Ова е значајно за домашните производители и извозници, бидејќи отвора дополнителен простор за поконкурентен пласман на тој пазар, од каде, како што дознаваме, има зголемени барања за набавки од нашите маслинки.
Медиумите, исто така, известуваат дека некои индустрии ги менуваат рецептите на производите со цел да ја намалат употребата на сончогледово масло.
Сепак, некои аналитичари проценуваат дека ситуацијата постепено ќе се стабилизира како што напредува жетвата во сите земји и се зголемуваат залихите.