
Како домашните пуканки да ви испаднат како оние од кино
Овие пуканки ќе бидат највкусните и најкрцкавите што сте ги пробале, следете ги чекорите и советите, многу е едноставно.
Препорачано
Умерено со масло
Клучот е да се користи вистинската количина на масло. Премногу масло може да резултира со пуканки кои се премногу мрсни и меки наместо крцкави. Затоа внимавајте да не претерате.
Квалитет на пченката
Никогаш не го занемарувајте квалитетот на пченката. Старите, бајати пуканки нема да го имаат тој совршен крцкав вкус. Обрнете внимание на свежината на пченката за да го обезбедите најдобриот вкус.
Не сакате пуканките да ви бидат премногу солени или солта да биде нерамномерно распоредена. Затоа е важно солта да се сомеле ситно за рамномерно да се распореди на пуканките.
Следење за време на готвењето
Пуканките можат брзо да изгорат ако се остават без надзор. Користете тенџере со стаклен капак за да можете да следите како се печат пуканките.
Додатоци во умерени количини
Внимавајте да не претерате со адитиви како сол или путер. Премногу од овие состојки може да го уништат природниот вкус на пуканки.
Не се потпирајте само на тајмери
Тајмерите за микробранови не се секогаш точни. Наместо тоа, следете го времето на готвење и слушајте кога пуканките ќе престанат да пукаат.
Не дозволувајте да седат премногу долго
Пуканките имаат најдобар вкус кога се свежи. Не оставајте ги предолго по готвењето бидејќи може да станат премногу суви или да изгубат крцкавост.
Редовно тресете го тенџерето
Редовното тресење на тенџерето за време на готвењето, за пуканките рамномерно се готват и да не изгорат.
Додадете го преливот по готвењето
Претоплите пуканки можат брзо да го впијат преливот, па најдобро е да го додадете откако ќе се изладат пуканките. Ова ќе обезбеди рамномерна распределба на преливот и ќе ја зачува крцкавоста на пуканките.