
Што ни кажуваат етикетите и сертификатите на прехранбените производи?
Пред да го зграпчите највпечатливиот производ на полиците на пазарот и да го ставите во корпа, обрнете внимание на тоа што е напишано на него. А на него пишува повеќе отколку што можеме да замислиме. Погледнете ги етикетите, сертификатите и другите карактеристики што нè информираат како одреден производ влијае на нашето здравје, но и на нашата околина. Дозволете етикетите на пакувањето да ја раскажат приказната- објави Б92.биз.рс
Препорачано
Ознаката за фер трговија нагласува дека вредноста на даден производ е точно она за што е платен производителот. Таа се базира на принципите на фер трговија, одржливо производство кое не ја загадува природата, ги почитува правата на работниците и не е базирано на детски труд.
Ознаката Nutri-Score е систем за етикетирање на исхраната што им овозможува на потрошувачите брзо да ја идентификуваат хранливата вредност на производот, на скала од А (најдобар избор) до Е (најмалку пожелна опција). Таа забележува:
Калории (Cal или Kcal): Оваа информација ви кажува колку енергија добивате од една порција од производот. Ако го следите внесот на калории, ова е клучен дел од информацијата на која треба да обрнете внимание.
Масти (Вкупно масти): Етикетите ги наведуваат вкупните масти, заситените масти (Sat. Fat) и транс мастите (Trans Fat). Обидете се да избегнувате производи со високо ниво на заситени и транс масти.
Холестерол (Chol.): Прекумерниот внес на холестерол може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, затоа секогаш обрнувајте внимание на неговата количина во производот.
Натриум (Sodium или Na): Високиот внес на натриум може да доведе до висок крвен притисок. Се препорачува да го ограничите внесот на сол.
Јаглехидрати (Вкупно јаглехидрати): Оваа информација вклучува шеќери, влакна и скроб. Изберете производи со повеќе влакна и помалку додаден шеќер.
Протеини (Prot.): Протеините се важни за раст и поправка на ткивата. Обрнете внимание на количината на протеини ако вашата цел е да го зголемите нивниот внес.
Бесплатно: Без специфична состојка или со незначителна количина (на пр. без глутен, без шеќер).
Исто така, обрнете внимание на присуството на алергени, додатоци и адитиви, како што се конзерванси, вештачки бои и засладувачи. Додека некои адитиви се безопасни, други можат да предизвикаат здравствени проблеми кај чувствителни лица.
Потрошувачите треба да бидат свесни и да знаат дека избираат она што има позитивно влијание врз секој од нас, како и врз природата – сепак, трговските синџири исто така играат важна улога на овој пат.