Супермаркет/ Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Што ни кажуваат етикетите и сертификатите на прехранбените производи?

Пред да го зграпчите највпечатливиот производ на полиците на пазарот и да го ставите во корпа, обрнете внимание на тоа што е напишано на него. А на него пишува повеќе отколку што можеме да замислиме. Погледнете ги етикетите, сертификатите и другите карактеристики што нè информираат како одреден производ влијае на нашето здравје, но и на нашата околина. Дозволете етикетите на пакувањето да ја раскажат приказната- објави Б92.биз.рс

Ознаката за фер трговија нагласува дека вредноста на даден производ е точно она за што е платен производителот. Таа се базира на принципите на фер трговија, одржливо производство кое не ја загадува природата, ги почитува правата на работниците и не е базирано на детски труд.

Ознаката Nutri-Score е систем за етикетирање на исхраната што им овозможува на потрошувачите брзо да ја идентификуваат хранливата вредност на производот, на скала од А (најдобар избор) до Е (најмалку пожелна опција). Таа забележува:

Калории (Cal или Kcal): Оваа информација ви кажува колку енергија добивате од една порција од производот. Ако го следите внесот на калории, ова е клучен дел од информацијата на која треба да обрнете внимание.
Масти (Вкупно масти): Етикетите ги наведуваат вкупните масти, заситените масти (Sat. Fat) и транс мастите (Trans Fat). Обидете се да избегнувате производи со високо ниво на заситени и транс масти.
Холестерол (Chol.): Прекумерниот внес на холестерол може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, затоа секогаш обрнувајте внимание на неговата количина во производот.
Натриум (Sodium или Na): Високиот внес на натриум може да доведе до висок крвен притисок. Се препорачува да го ограничите внесот на сол.
Јаглехидрати (Вкупно јаглехидрати): Оваа информација вклучува шеќери, влакна и скроб. Изберете производи со повеќе влакна и помалку додаден шеќер.
Протеини (Prot.): Протеините се важни за раст и поправка на ткивата. Обрнете внимание на количината на протеини ако вашата цел е да го зголемите нивниот внес.
Бесплатно: Без специфична состојка или со незначителна количина (на пр. без глутен, без шеќер).

Исто така, обрнете внимание на присуството на алергени, додатоци и адитиви, како што се конзерванси, вештачки бои и засладувачи. Додека некои адитиви се безопасни, други можат да предизвикаат здравствени проблеми кај чувствителни лица.

Потрошувачите треба да бидат свесни и да знаат дека избираат она што има позитивно влијание врз секој од нас, како и врз природата – сепак, трговските синџири исто така играат важна улога на овој пат.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот