Фото: Pawel Michalowski / Alamy / Profimedia

Семки од сончоглед: Нутритивна бомба која го намалува ризикот од бројни и чести болести

Честопати ги забораваме, но семките од сончоглед навистина може да се комбинираат во речиси секое јадење или да се консумираат самостојно. Тие не само што ќе го подобрат вкусот на храната во нивната сурова, печена, мелена или масло форма, туку и ќе донесат бројни здравствени придобивки. Имено, овие семки се богати со хранливи материи и антиоксиданти, содржат растителни протеини, витамин Е, минерали, здрави масти и влакна. Нивната консумација помага во зајакнување на имунитетот и може да помогне во намалување на ризикот од неколку хронични болести, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и дебелина, пишува „Живим“.

Го зајакнуваат имунолошкиот систем

Семките од сончоглед го поддржуваат имунолошкиот систем преку неколку функции. Тие имаат природни антимикробни, антибактериски и антивирусни својства кои помагаат во одбраната од бактериите што може да ве разболат. Исто така, овие семки се богати со селен и цинк, кои играат витална улога во имунолошката функција и имаат антиинфламаторни својства. Доста мала порција излупени семки од сончоглед, околу 35 грама, обезбедува околу 40 отсто од препорачаниот дневен внес на селен и над 13 отсто за цинк.

Може да помогнат кај срцеви заболувања

Срцевите заболувања се водечка причина за смртност низ целиот свет. Покрај редовната физичка активност и откажувањето од пушење, важен начин за превенција од оваа опасна болест лежи и во здравата исхрана, а тука повторно до израз доаѓаат семките од сончоглед.

Еден преглед на истражувања заклучил дека семките, вклучувајќи ги и семките од сончоглед, го штитат здравјето на срцето благодарение на синергиското дејство на добрите масти, антиоксидантите, влакната, протеините и минералите. Заедно, овие хранливи материи имаат позитивни ефекти врз регулирањето на шеќерот во крвта, контролата на крвниот притисок и воспаленијата. Ова е една од причините зошто целосната храна, како што се семките од сончоглед, која содржи низа биоактивни соединенија, честопати нуди поголема заштита од поединечни нутриенти, како што се изолираните влакна. Друга студија ги проучувала врските помеѓу консумацијата на семки и факторите на ризик од срцеви заболувања кај речиси 900 мажи и жени. Истражувачите откриле дека жените кои јаделе семки еднаш до двапати месечно, вклучително и семки од сончоглед, имале значително пониски нивоа на вкупен холестерол и ЛДЛ, познат и како „лош“ холестерол, во споредба со оние кои не јаделе семки. Кај мажите не биле забележани промени. Сепак, мажите кои јаделе повеќе семки од сончоглед имале најмала тежина. Освен тоа, ниту жените ниту мажите не се здебелиле кога се зголемила фреквенцијата на консумација на семки.

Помош при регулирање на дијабетес

Дијабетесот го зголемува ризикот од срцеви заболувања, хронична болест на бубрезите и губење на видот, но споменатите компликации може да се спречат или одложат со промена на начинот на живот, што вклучува и храна што ја внесуваме. Преглед на истражувања заклучил дека семките од сончоглед може да играат улога во намалувањето на нивото на шеќер во крвта и може да се користат за подобра регулација на дијабетес тип 2, а некои дури ги нарекуваат и „суперхрана“ за овој облик на дијабетес. Научниците исто така наведуваат дека биоактивните компоненти во овие семки се вклучени во подобрата регулација на шеќерот во крвта и третманот на отпорност на инсулин.

Може да го намалат ризикот од безалкохолна масна болест на црниот дроб

Безалкохолната масна болест на црниот дроб, позната и како состојба во која се акумулираат маснотии во црниот дроб, може да се развие поради состојби на дебелина, метаболичен синдром и дијабетес тип 2. Една студија ги проучувала податоците на повеќе од 25.000 возрасни лица и открила дека консумирањето јаткасти плодови и семки е поврзано со намалена веројатност за развој на споменатиот облик на болест на црниот дроб.

Совети за консумирање семки од сончоглед

Несолените и излупени семки може да се додадат во разни јадења. На пример, во:

  • Смути, овошје, јогурт или урда
  • Разни житарици и овесни снегулки
  • Тост со авокадо
  • Салати и супи
  • Готвен зеленчук, десерти, пржени компири и додатоци од цели зрна како киноа и див ориз
  • Изладени протеински салати, како што се салата од туна, лосос, пилешко, тофу, бел грав или наут
  • Пекарски производи
  • Пудинг од чиа семки, пудинг од чоколадно авокадо

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот