Фото: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Решение на вечната дилема: Дали бојлерот троши повеќе кога постојано работи или кога го вклучуваме по потреба?

Често се расправа за тоа дали бојлерот троши помалку струја кога е постојано вклучен или кога е вклучен по потреба, а еве што има да каже еден сервисер за апарати за домаќинство.

Тој вели дека не е добро за паричникот да го држите бојлерот постојано вклучен, пишува „Кликс.ба“.

„Секако, сѐ зависи од бројот на членовите на семејството. Ако се работи за самец или брачен пар, порационално им е бојлерот да го вклучуваат кога е потребно. Од друга страна, ако се работи за семејство со поголем број членови, најзгодно им е бојлерот да е секогаш вклучен бидејќи во секој момент некому ќе му треба вода“, вели тој.

Тој исто така истакна дека неговата намена е исто така многу важна.

„Ако бојлерот е наменет само за туширање, тогаш пологично е повремено да го вклучувате. Ако се работи за бојлер со голем проток што го користите и за кујна, тогаш многу ретко ќе ви биде исклучен“, додава тој.

Сепак, сервисерот заклучил дека е поекономично да се вклучи кога е потребно и открил како да го продолжи животниот век на котелот.

Трик кој навистина функционира е да го поставите термостатот на 55-60 степени. Највисоката вредност што ќе ја поставите можеби треба да биде 60 степени. Ако термостатот постојано е поставен на 90, ќе се формира многу повеќе бигор бидејќи водата е „тврда“.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот