Фото: Пекселс/ nataliya-vaitkevich

Рецепт за здрав „фаст фуд“ оброк: Фалафел кој лесно можете да го подготвите дома

Здравиот „фаст фуд“ оброк од Блискиот Исток, направен од наут, свежи билки и зачини кои се обликувани во мали колачиња или топчиња, го освои светот со својот вкус во последните неколку години.

Се смета дека фалафелот потекнува од Египет бидејќи верниците од Коптската католичка црква барале добра замена за месо за време на долгите сезони на пост. Се сервира во форма на сендвич со прелив од таан и многу медитеранска салата, со парчиња печен или пржен модар патлиџан.

Ова веганско јадење се подготвува од едноставни, секојдневни состојки и нема да ви се верува колку е лесно да го направите дома. Одличните состојки се клучни за одличен краен производ.

Фото: Пекселс/eiliv-aceron

Состојки:

• 200 г сув наут, натопен преку ноќ
• 1 кромид
• 50 г магдонос
• 15 г коријандер
• 1 мала зелена чили пиперка
• 3 чешниња лук
• 1 лажичка ким
• 1 лажичка сол
• 1/4 лажичка црн пипер
• 1-2 лажици брашно од наут
• 1/2 лажичка сода бикарбона
• масло за пржење

Подготовка:

• Наутот потопете го во вода преку ноќ. Потоа исцедете го и ставете го во блендер заедно со кромидот, магдоносот, коријандерот, биберот, лукот, кимот, солта и црниот пипер.
• Мешајте додека смесата не добие структура на влажен песок.
• Префрлете ја смесата со фалафел во сад и додајте ги брашното од наут и сода бикарбона. Се меша, па се става во фрижидер 30 минути за да се впие вкусот и смесата малку да се стегне.
• Обликувајте го фалафелот во топчиња со раце.
• Откако ќе ги обликувате топчињата за фалафел, пржете ги на масло на средна температура 3-4 минути или додека не добијат златна боја. Извадете ги во чинија обложена со хартиена крпа за да се впие вишокот маснотии.
• Послужете го фалафелот со сос од таан, пита леб и свежа салата.
• Мал совет на крајот: ако смесата ви е премногу влажна, можете да додадете уште една лажица брашно од наут. Ако пак е премногу сува и ронлива, можете да додадете една или две лажички вода или сок од лимон.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот