
Рецепт за шпанска пита, позната и како „шарена проја“
Некои ја викаат „мрзлива пита“, некои едноставно си ја викаат „шарена проја“, а во суштина овие варијации се една иста пита – а тоа е шпанската пита.
Препорачано
Интересно е што во основа, шпанската пита е микс од медитерански комбинации на состојки. Во неа има и кисели краставички и пиперка, што значи дека ако имате дома од оваа туршија – питата е полн погодок за да ја подготвите овој период.
И навистина, се прави брзо, а и се јаде исто така брзо. Шпанската пита е одлична за брз појадок или вечера кога немаш идеја што да зготвиш.
Состојки:
– 4 јајца
– 1 мала лажичка сол
– 200 мл масло
– 400 мл млеко
– 200 грама пченкарно брашно (не палента)
– 200 грама пченично брашно
– 1 прашок за печиво
– 200 грама кашкавал по ваш избор
– 200 грама шунка
– 100 грама сечкани кисели краставички
– 100 грама сечкани црвени кисели пиперки

Подготовка:
Во длабок сад изматете ги јајцата со маслото, млекото и солта. Настрана измешајте ги брашната со прашокот за печиво и додајте ги во течната смеса.
Кашкавалот и шунката исечкајте ги на ситни коцки и додајте ги во смесата, а сосема на крај краставичките и пиперките.
Добро промешајте ја смесата и сипете ја во намастен плех. Шпанската пита печете ја 20-25 минути на 200 степени, додека добро не зарумени.
Може да ја послужите со јогурт за појадок, или пак, за вечера.
Уживајте!