Фото: Liliia Kondratenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Рецепт за потпечен модар патлиџан со мелено месо и кашкавал – ручек за 10!

Потпечениот модар патлиџан полнет со мелено месо и посипан со кашкавал може да се сервира за ручек, вечера, но и кога ќе ви дојдат пријатели.

Модриот патлиџан е зеленчук со силен вкус и секој не сака да го јаде. Но, ако го подготвите на вистински начин, сигурно ќе им се допадне и на најпребирливите.

Ви го пренесуваме совршениот рецепт за модар патлиџан печен со мелено месо и кашкавал. Подготовката е едноставна и не бара многу време, а вкусот е фантастичен.

Состојки:

– 3 модри патлиџани
– 300 грама мелено месо
– 250 грама кашкавал
– 60 грама пармезан

За модрите патлиџани:

– 40 мл маслиново масло
– 1 лажичка сол
– 1 лажичка мелена црвена пиперка
– 1 лажичка оригано
– 1 лажичка лук во прав
– малку бибер

За месото:

– 1 кромид
– 1 црвена пиперка
– 1 зелена пиперка
– 2 чешниња лук
– 2 лажички сол
– 2 лажички мелена црвена пиперка
– ½ лажичка мелен коријандер
– ½ лажичка мелен ким
– малку бибер
– 1 конзерва сечкани домати пелато

Подготовка:

Модриот патлиџан исечете го на парчиња, па наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Во сад сипете маслиново масло, сол, бибер, блага мелена пиперка, оригано, лук во прав и измешајте. Со добиената смеса премачкајте го секое парче модар патлиџан. Печете во загреана рерна на 160 степени околу 20 минути.

Во тавче на малку масло пропржете го ситно сечканиот кромид, а кога ќе омекне, додајте го меленото месо. Кога месото малку ќе се испржи, додајте сол, бибер, посипете со мелена блага пиперка, коријандер и ким. Промешајте. Потоа додајте ги сечканите пиперки и пржете додека сѐ не биде готово. На крај додајте мелено лукче и доматите пелато, измешајте и оставете да се крчка уште 10 минути.

Извадете ги парчињата модар патлиџан од рерна и прелијте ги со филот од месо, па посипете со рендан кашкавал. Покријте со друго парче модар патлиџан, повторно прелијте со филот и посипете со рендан кашкавал. Правете го тоа додека не ги потрошите состојките. На крај, врз сѐ изрендајте пармезан. Вратете во рерна и печете уште 15 минути.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот