
Рецепт за посно предјадење за Митровден: Руска салата со цвекло
За Митровден послужете посно предјадење со руска салата и цвекло. Гостите ќе бидат одушевени.
Препорачано
Ако сакате да ги импресионирате гостите, предлагаме на празничната трпеза да послужите посно мезе од руска салата со цвекло. Веќе знаеме дека руската салата е незаменлива на секоја славска или празнична трпеза, а сега од неа можете да направите едно од најубавите предјадења и тоа многу лесно.
Состојки:
– 300 г цвекло
– 300 г компири
– 1 кромид
– 2 моркови
– 300 г рибино филе по избор
– 400 г посен мајонез
– маслинки
– кромид
Подготовка:
Компирите, цвеклото и морковот завиткајте ги во алуминиумска фолија, па печете ги во рерна на 200 степени околу половина час. Не го лупете зеленчукот и секое парче ставете го во алуминиумска фолија.
Рибата испечете ја, па ситно исечкајте ја и измешајте ја со мајонезот (200 грама), како и со исечканиот кромид што сте го процедиле. Готовиот зеленчук извадете го од алуминиумската фолија и почекајте да се излади. Потоа отстранете ја кората и изрендајте го зеленчукот. Зачинете со сол и бибер, а потоа измешајте со мајонез (200 грама).
На проѕирната фолија ставете малку смеса со зеленчукот, па израмнете ја. Во средината сипете ја смесата со риба и подигнете ги рабовите на проѕирната фолија, па спојте. Направете круг, а потоа ставете го на плех и отстранете ја проѕирната фолија. Направете го тоа додека не ја потрошите целата смеса.
Пресечете ги маслинките на половина, а зелените стебленца младиот кромид исечете ги на тенки ленти. Во средината на секое посно мезе од руската салата ставете половина маслинка, а во дупката ставете по еден кромид од лентата млад кромид. Посното предјадење за руска салата украсете го со цвекло.