
Рецепт за наједноставната солена сендвич торта: Се прави од тост леб и е многу сочна
Наједноставната солена сендвич торта се подготвува брзо, не е комплицирана за правење, а ќе биде вкусен прилог или мезе за секоја пригода. Ќе ви одземе малку време само затоа што мора да отстои во фрижидер. Еве како да ја направите!
Препорачано
Состојки:
За тортата:
– 18 парчиња тост леб
– 3 варени јајца
– 95 г кисели краставички (сечени на мали парчиња)
– 550 г шунка
– 380 г мајонез
– 380 г кисела павлака
– 125 г кашкавал (исечкан)
За декорација:
– 2 варени јајца (исечени)
– 150 г сирење моцарела (исечено)
– кечап
– кисели краставички
Подготовка:
Наједноставната сендвич солена торта направете ја така што ќе ги сварите јајцата и ќе ги излупите. Исечете три јајца и оставете ги настрана. Преостанатите две јајца исечкајте ги на тенки парчиња. Во средна чинија додадете павлака и мајонез. Мешајте со шпатула додека не се соедини. Поделете на четири еднакви делови.
Поделете ги главните состојки во секоја од четирите мешавини од кисела павлака и мајонез:
Во една од порциите мајонез/кисела павлака додадете шунка. Мешајте додека не се соединат. Во вториот дел од мајонезот/павлаката додадете ги киселите краставички и мешајте додека не се соединат. Во третиот дел од мајонезот/павлаката додадете го сирењето и сечканите јајца. Нежно мешајте додека не се соедини. За глазура на солената сендвич торта го користиме четвртиот дел од мајонезот/павлаката, која нема да има фил.