
Рецепт на Дијана Иваноска: Солени крекери со пармезан и рузмарин
Дијана Иваноска со својот талент за комбинација на вкусови нè носи на едно исклучително гастрономско патување. Иваноска стои зад инстаграм-профилот „Dash of Spice“ и ни ги открива малите тајни за создавање магија од вкусови. Своите рецепти почнала да ги споделува со своите следбеници и пријатели од почетокот на пандемијата.
Препорачано
„Го сакам секој дел од процесот, но најмногу уживам во фотографирањето на храната“, ни открива Дијана.
Инвентивната Дијана денеска споделува рецепт за едно гастрономско уживање – солени крекери со пармезан и рузмарин.

„Миризливи, зачинети превкусни крекери. Комбинацијата од рузмарин и пармезан ги прави овие крекери неодоливи. Се надевам ќе ги пробате“, порачува Дијана.
Состојки:
– 170 грама брашно
– 90 грама пармезан (рендан)
– 2 лажици свеж рузмарин (ситно исечкан). Ако немате свеж, може да употребите и сув рузмарин.
– 1/2 лажиче сол
– 1/4 лажиче бибер
– 113 грама путер омекнат
– ливчиња магдонос, рузмарин, жалфија или други зачински билки (опционално)

Подготовка:
Во подлабок сад измешајте го брашното со пармезанот, рузмаринот, солта и биберот. Додајте го омекнатиот путер и замесете тесто. Ако не се спојува додајте мошне малку ладна вода, лажиче по лажиче додека добиете мазно тесто. Оформете диск, завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер барем еден час.
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови.
Ставете го тестото врз хартија за печење и развлечете го. Дебелината на кората треба да биде 0,5 см.
Ставете од зачинските билки на повеќе места на тестото на оддалеченост од неколку сантиметри. Ставете парче хартија за печење одозгора и нежно поминете со сукало да навлезат малку билките во површината на тестото.
Со чаша исечете ги крекерите. Останатото тесто од страните спојте го одново и повторете ја постапката.
Печете ги крекерите 10 до 15 минути или додека поруменат краевите.
Оставете ги да се изладат и уживајте со чаша бело вино или пиво.
