
Пролетни палачинки по рецептот на Џејми Оливер за совршен појадок
Ако сте во потрага по вкусен и здрав појадок, денеска ви препорачуваме рецепт за зелени пролетни палачинки според рецептот на британскиот готвач Џејми Оливер, кој ќе ве воодушеви. Полни со свежи состојки, лесни, а заситувачки, овие палачинки ќе бидат вистинско освежување на важна трпеза!
Препорачано
Овие зелени пролетни палачинки се одличен избор за лесна попладневна ужина, вечера или за солен појадок. Можете да ги збогатите со разни додатоци по ваша желба, а рецептот, кој препорачува крем-сирење и салата од авокадо и чери домати – задолжително пробајте го!
Состојки:
– 1 мало авокадо
– 300 г чери домати
– 100 г спанаќ
– 3 млади кромитчиња
– 1 лимета
– маслиново масло
– 1 јајце
– 125 г брашно
– 1 1/2 лажички прашок за печиво
– 1/4 лажичка сол
– 230 мл млеко
– 250 г сирење
Подготовка:
1. Посолете, исчистете, излупете и ситно исечкајте го авокадото.
2. Измијте ги и исечете ги доматите на четвртини, потоа ставете ги во сад со авокадото и додајте четвртина од спанаќот.
3. Исечкајте, потоа додајте млад кромид и прелијте ги сите состојки со сок од лимета. Потоа додајте една лажица екстра девствено маслиново масло, зачинете со сол и црн пипер, добро измешајте и оставете настрана.
4. Изматете го јајцето во блендер, додајте го брашното, млекото, преостанатиот спанаќ и малку сол и црн пипер, па блендирајте додека не добиете мазна смеса.
5. Ставете голем тава на средна температура, намачкајте ја со малку маслиново масло, потоа во неа сипете тенок слој тесто.
6. Печете околу 2 минути или додека не порумени, потоа префрлете го на чинија за сервирање и повторете додека не се потроши целата смеса.
7. Пред сервирање, во секоја палачинка додајте малку сирење, салатата од авокадо и домати и сос по желба.
8. Уживајте во вкусниот пролетен оброк!