Фото: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Професионални готвачи објаснија кога е најдобро да се посоли јадењето: Сите ја прават истата грешка

Правилната употреба на сол може целосно да го промени вкусот на јадењето – клучот е во начинот и времето на употреба.

Солта е состојка што луѓето често ја користат без размислување, а само мал прстофат е доволен за целосно да го промени вкусот на јадењето. Сепак, многу луѓе се прашуваат не само колку сол да додадат, туку и кога е најдобро време да ја додадат.

Повеќето луѓе додаваат сол само кон крајот на готвењето, но експертите и истражувањата предупредуваат дека тоа е погрешно, бидејќи јадењето не го добива својот вистински и целосен вкус, пишува списанието „Тејлгетер“.

Солта најдобро се апсорбира во храната кога се додава на почетокот на готвењето, бидејќи топлината ѝ помага да продре подлабоко во намирниците.

Во текот на процесот, солта ја црпи влагата од храната, се раствора во неа, а потоа се прераспределува во состојките, давајќи му на јадењето посочна, побогата текстура.

Спротивно на тоа, ако солта се додаде кон крајот на готвењето, таа останува на површината, па затоа прво се чувствува соленоста, а не целосниот, изразен вкус на самите состојки. Затоа вистинското време за солење е клучно за да се постигне најдобриот вкус на јадењето.

Совети од готвачот за солење на храната

Професионалните готвачи не ја додаваат целата сол одеднаш, туку ја додаваат постепено, неколкупати во текот на готвењето. На овој начин, тие полека го градат вкусот, давајќи му на јадењето шанса сите состојки подобро да се поврзат и да развијат побогат, посложен вкус.

Во супите, чорбите и сосовите, солењето на почетокот им овозможува на вкусовите рамномерно да се проткаат и да се развијат во целина.

На пример, солењето кромид во текот на динстањето ја истакнува неговата природна сладост и ја забрзува реакцијата на Мајард, односно процесот на карамелизирање.

Постои едно важно правило при подготовката на месо – солењето бифтек или пилешко најмалку 30 минути пред печење, а за поголеми парчиња преку ноќ, ѝ овозможува на солта да ги разгради мускулните влакна, правејќи го месото помеко.

Во исто време, солта помага да се создаде крцкава и златно-кафеава кора.

Исто така, водата што се користи за готвење тестенини мора да биде обилно посолена, бидејќи тестенините апсорбираат вода и сол во текот на готвењето, што значително влијае на конечниот вкус на јадењето.

Кога треба да се избегнува рано солење?

Како и со секое правило, постојат исклучоци. Најпознат пример е пржењето во длабока маснотија. Солта е хигроскопска, што значи дека привлекува вода. Ако ја посолите храната пред пржење, солта ќе ја привлече влагата на површината, што ќе спречи формирање крцкава кора.

Поради тоа, пржената храна секогаш посолете ја веднаш откако ќе ја извадите од маслото. Треба да се внимава и со некои зеленчуци, како што се печурките или модриот патлиџан – прераното солење може да предизвика да ослободат премногу вода и да станат кашести наместо убаво да поруменат.

Вкусете ја храната додека се готви, постепено додавајќи сол и следејќи како се развиваат вкусовите. Тоа е тајната што го разликува доброто јадење од незаборавното.

 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот