
Пиперки полнети со фета сирење според грчки рецепт: Повкусен летен деликатес не сте пробале!
Пиперките полнети со фета сирење според грчки рецепт се едноставно јадење со богат вкус што мами со својата арома и се топи во устата.
Препорачано
Состојки:
– 3 големи пиперки (бабури), без семки, со зачувани капаци
– 4–6 мини пиперки, исчистени, со зачувани капаци
– 230 г фета сирење
– 2 лажици полномасен јогурт
– 1 млад кромид, ситно исечкан
– мелен црн пипер, по вкус
– 170 г рендано тврдо сирење
– 3 лажици маслиново масло
– ½ лажичка ситно исечкано свежо нане
Чепкалки за заби за прицврстување на капачињата од пиперки (по желба)
Подготовка:
Овие полнети пиперки се кремасти, богати и ароматични – вистинско гурманско задоволство. Комбинацијата од фета сирење, тврдо сирење и јогурт со малку нане дава фил што се топи во устата. Печени до совршенство, тие се идеални како предјадење или лесен оброк.
Совет:
– За дополнителена арома, додајте малку чадена пиперка или сечкани сушени домати во филот.
– Можете да ги наполните пиперките еден ден претходно и да ги испечете непосредно пред сервирање.
– Остатокот од филот користете го како намаз за тост, фил за печурки или како додаток во омлет.
Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови. Измијте ги пиперките, добро исушете ги и отстранете ги семките. Капаците (горните делови) зачувајте ги настрана.
Во сад, изгмечете го фета сирењето со виљушка. Додајте јогурт и рендано тврдо сирење и па сè соединете во кремаста смеса. Додајте ги сечканиот млад кромид, ситно сечканото нане и мелениот црн пипер по вкус. Добро измешајте. Со лажица наполнете ја секоја пиперка до околу ¾ од висината за да спречите филот да се излее во текот на печењето. Покријте ги пиперките со нивните врвови, односно капаците и прицврстете ги со чепкалки за заби доколку е потребно.