
Пет кујнски трикови од нашите баби кои сè уште функционираат
Нашите баби немаа многу од она што го имаме ние денес. Но, тие знаеја како да создадат чудо во кујната со неколку состојки и многу знаење и разбирање за состојките. И додека некои совети се застарени, овие сè уште се користат денес и вреди да се знаат.
Препорачано
1. Варена вода за нараснување на квасецот – топла, но не премногу топла
Бабите знаеја дека квасецот сака топлина, но не премногу топло. Тие секогаш ја мереа температурата на водата со прст- водата треба да биде топла како за капење на бебе. Премногу топлата го убива квасецот, а ладната не го активира. Овој совет е сè уште валиден и е основа за секој добар леб.
2. Компири во супа или чорба кога е премногу солена
Сè уште е најдобриот трик ако сте претерале со сол. Излупените компири во супа или чорба апсорбираат вишок сол. Само извадете ги пред сервирање – компирите ќе ја апсорбираат солта и ќе останат солени.
3. Јаболко со леб за да остане подолго свеж
Ако го чувате лебот во пластична ќеса или кутија, додадете четвртина јаболко – тоа ја задржува влагата, а лебот останува мек подолго, без да се претвори во „камен“.
4. Млекото не врие ако ставите дрвена лажица врз тенџерето
Дрвената лажица всушност ги „крши“ меурчињата што се формираат кога млекото врие и често спречува да се прелее од тенџерето – ако лажицата е сува и тенџерето не е преполно, ова навистина функционира.
5. Лимон за миризливи раце по лук и риба
Некогаш, бабите ги триеја рацете со лимон за да се ослободат од мирисот на лук или риба. Киселините во лимонот ги неутрализираат соединенијата што предизвикуваат непријатни мириси. Денес, знаеме и за сода бикарбона – но лимонот сепак победува поради неговиот цитрусен мирис.