
Паска, молдависки велигденски козињак: Колачот е добар само ако жената што го печела е смирена
Колачот Паска се подготвува за Велигден во Молдавија. Дел од православната христијанска традиција, според неговата подготовка се судат домаќинките. Паска е вид на козињак кој во центарот е наполнет главно со сирење, павлака и јаткасти плодови.
Препорачано
Паска е литургија. Таа има свои тајни, свое расположение и свои правила. Молдавките се присилуваат да се фокусираат и да ja подготват со љубов и грижа, во топла кујна каде што вратите не се трескаат и каде што не треба да има провев. Конечно, треба да се направи церемонијата на подготовка на тестото од домаќинката, чиста во телото и мирна во душата. Затоа што ако тортата не е успешна, таа би прекршила правило на предците. Паската мора да биде тркалезна, како сонце. Печењето е света и мистериозна акција која Молдавките ја вршат со љубов и побожност. Велат дека колачот е добар само ако жената што го печела е мирна и особено ако има мир во нејзиниот дом.

Потребни состојки:
За тестото:
– 1 кг брашно, просеано
– 250 гр шеќер
– 7 јајца
– 250 мл млеко
– 3 лажици активен сув квасец
– 100 гр несолен путер (мек), исечкан на коцки
– 100 гр посолен путер (мек), исечкан на коцки
– Кора од 1 лимон
– Кора од 1 портокал
– 1 лажица рум
– 1/2 лажичка екстракт од ванила
– 1/2 лажичка сол
За премачкување:
– 2 жолчки
– 1 лажичка павлака
За филот:
– 500 гр урда
– 3 јајца
– 1 лажица дебела павлака
– 150 гр шеќер
– 1 прстофат сол
– 2 лажици пченкарен скроб
– 100 гр рибизли
– 3 лажици мелени бадеми
– 3 лажици сечкани бадеми
– 1/2 лажичка екстракт од ванила

Начин на подготовка:
За тестото:
Во сад измешајте ги квасецот, 1 лажица шеќер и 1 лажица брашно во мала чаша топла вода. Почекајте додека смесата не се удвои во волумен. Изматете ги јајцата со половина шеќер и сол, додадете ја кората од цитрусите и оставете на страна. Загрејте го млекото и растворете го преостанатиот шеќер. Ставете го брашното во садот. Додадете ги изматените жолчки и квасецот. Почнете да мешате. Постепено додавајте млеко и шеќер, рум и ванила. Месете 2 минути.
Постепено измешајте го путерот. Тестото треба да го впие путерот. Месете околу 10 до 15 минути додека тестото не се извлече од страните на садот.Тестото се става во поголем сад, се покрива и се остава да стаса околу 5 часа во фрижидер. Волуменот треба да се зголеми тројно.
Извадете го тестото од фрижидер. Одгазирајте го на набрашнета површина. Распоредете круг од околу 1 цм дебелина и 20 цм во широчина. Потоа формирајте долга плетенка. Со оваа плетенка опкружете ги рабовите на кругот тесто за да формирате еден вид бунар каде што ќе го ставите филот. Повторете додека не се искористи целото тесто. Покријте со крпа и оставете го повторно да нарасне околу 25 минути додека го подготвувате филот.
За филот:
Јајцата и шеќерот се матат со електричен миксер на максимална брзина додека смесата да побели и да стане цврста. Намалете ја брзината на минимум. Постепено додавајте павлака, урда, пченкарен скроб, шеќер и сол.На крај додадете ги рибизлите, бадемите, исечканите бадеми и екстрактот од ванила. Ставете на страна.
Склопување и печење:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Изматете 2 жолчки со една лажичка павлака. Измешајте добро. Со оваа смеса премачкајте ја површината на тестото. Истурете го филот во центарот на тестото. Печете 40 до 45 минути.
Како да излетала од епизода на Том и Џери: Најсочната велигденска печена шунка