Путер од кикирики / Фото: Pexels

Омилениот намаз на многумина: Само две лажици дневно можат да направат разлика во нашето тело!

Освен што сакаме да го грицкаме во својот суров облик, многумина од нас го сакаат и во кремаста верзија, односно како намаз. Неговиот слаткасто-солен вкус е одличен додаток на различни јадења. Кикирикито е богато со протеини и други хранливи материи. Поради своето богатство, се поставува прашањето – можеме ли да претераме со неговата консумација?

Лесно е да се каже дека путерот од кикирики е здрав, но вистината е дека количината на здравствени придобивки што ги носи зависи од неговиот квалитет. Путерот од кикирики се добива од пржени семки од кикирики, кои потоа ситно се мелат за да се добие кремаста и мрсна структура. Мрсниот дел обично се одвојува од делот кој главно се состои од влакна, а тоа е гаранција дека станува збор за природен путер од кикирики. Ако тоа не се случува, значи дека му се додадени емулгатори, како други растителни масла, кои често не се квалитетни, а понекогаш содржат и транс масти. Не е невообичаено во путерот од кикирики да се додаваат шеќер и сол. Но, за да ги искористите максимално сите негови придобивки, дајте предност на путер што содржи 100 отсто кикирики, пишува „Живим“.

Главни придобивки

  • Дава енергија и го зајакнува имунитетот
  • Извор е на витамини и аминокиселини
  • Богат е со растителни протеини
  • Придонесува за рамнотежа на нивото на холестерол
  • Го штити срцето од срцеви и кардиоваскуларни заболувања
  • Го спречува стареењето на клетките благодарение на изобилството на антиоксиданси

Хранлив состав

Хранливиот состав на путерот од кикирики може да варира во зависност од брендот, видот и состојките на производот. Според Министерството за земјоделство на САД (USDA), една порција – приближно две лажици стандардно мазен путер од кикирики – содржи:

  • 191 калорија
  • 7 г протеини
  • 16 г масти
  • 7 г јаглехидрати
  • 1,6 г растителни влакна
  • 3 г шеќери
  • 16 мг калциум
  • 54 мг магнезиум
  • 28 мкг фолна киселина
  • 136 мг натриум

Две лажици од овој путер се доволни за да го намачкате на сендвич или да го комбинирате со јаболко или банана.

Направете го сами

За да направите домашен путер од кикирики, потребни ви се само две состојки: излупен и препржен кикирики (10-15 минути на 170 степени во рерна) и моќен блендер.

Ставете го кикирикито во блендер и вклучете го на најсилна брзина, мешајте додека не се претвори во ситен прав. Потоа, намалете ја брзината и продолжете да мешате додека кикирикито не го ослободи целото свое масло. Тогаш смесата ќе се претвори во мазна и сјајна крема.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот