Фото: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Неодоливо вкусни: Италијански рецепт за полнети ролнички од тиквички со сирење

Има ли подобро летно јадење од вкусните тиквички кое може да се подготви на безброј начини? Чипс, салати, чорби и супи, полнети или празни, како прилог или главно јадење, навистина има многу јадења што можеме да ги направиме од тиквички и да уживаме во лесен, здрав и вкусен оброк.

Интересно е што, ботанички гледано, тиквичките се всушност овошје, а Французите со векови не сакале да ги прифатат како храна бидејќи ги сметале за благи и премногу водени. Така беше се додека не го измислија најпознатото француско јадење од зеленчук, традиционалниот рататули, кој во основа содржи тиквички и денес го сака целиот свет.

Доколку ви здодеаа вообичаените рецепти со тиквички, подгответе вкусни и убави ролнички од тиквички полнети со колбаси, спанаќ и рикота . Доколку не сте љубители на месо, колбасот заменете го со варен грашок и уживајте во вкусно вегетаријанско јадење.

Фото: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Состојки:

3 големи тиквички
350 г свежи колбаси
400 г свеж спанаќ
4 чешниња лук
2 супени лажици маслиново масло
200 г урда
150 г пармезан
150 г моцарела
1 јајце
сол, бибер, босилек, мелен црвен пипер
1 тегла сос Арабиата или сос од домати

Подготовка:

1. Тиквичките добро измијте ги и тенко исечкајте ги по должина. На плех ставете хартиени крпи, наредете ги тиквичките, добро посолете ги и покријте ги со хартиени крпи за да се ослободи вишокот течност. Оставете ги да седат така најмалку 20 минути.

2. Подгответе го филот. Убаво исецкајте ги колбасите на ситни парчиња и пропржете ги во длабока тава на малку масло. Извадете ги колбасите на страна.

3. Во истото тавче ставете малку масло и лук и додадете го грубо сечканиот спанаќ. Мешајте додека спанаќот не омекне, околу пет минути.

4. Во колбасите додадете го подготвениот спанаќ, моцарела , рикота , пармезан и јајце. Зачинете со сол, бибер, босилек и црвен пипер. Оставете малку моцарела на страна за да ги посипете ролничките пред печење.

5. Отстранете ги хартиените крпи од тиквичките и соберете го вишокот течност. Врз секоја тиквичка ставете по две лажици фил и внимателно завиткајте во ролна.

6. Во сад за печење ставете тегла Арибиата сос, наредете ги ролничките, посипете со моцарела и печете 25 минути на 200 степени Целзиусови.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот


error: Не е дозволено копирање на содржината !!