
Неодолив австриски десерт: Рецепт за вкусна Линцер торта, совршена за секоја свеченост
Линцер тортата е традиционален австриски десерт кој го добила името според градот Линц, во оваа средноевропска земја. Некои веруваат дека ова е една од најстарите торти во светот. Не е сосема јасно кој прв ја осмислил, но се знае дека се јадела во Линц уште кон крајот на 17. век, пишува „Пун куфер“.
Препорачано
Важно е да се напомене дека повеќе наликува на пита или тарт отколку на класична торта. Подлогата е направена од ронливо тесто со брашно, путер, јајца, цимет и јаткасти плодови, најчесто лешници, ореви или бадеми. Одозгора се премачкува со џем од малина, рибизла или кајсија и се покрива со дополнителен слој тесто.
Се подготвува за празници и посебни прилики, а популарна е и во Швајцарија, Чешка, Германија, па дури и во САД.

Потребни состојки:
- 300 г брашно + дополнително за расукување
- 250 г џем од малини или рибизли
- 170 г путер
- 100 г мелени лешници
- 2 јајца
- 1 лажица млеко
- 1 лажичка прашок за пециво
- ½ лажичка мелен цимет
- прстофат меленo каранфилче
- прстофат мелен кардамом
- прстофат сол
Подготовка:
За почеток, измешајте ги сувите состојки: брашното, прашокот за пециво и прстофат сол. Во таа смеса додајте ги мелените лешници, шеќерот, мелен цимет, каранфилче и кардамом. Сè добро соединете. Потоа одвојте еден жолчка од белката и оставете го жолчката настрана, ќе ви треба подоцна. Остатокот од јајцата додајте ги во сувата смеса заедно со изладениот путер исечкан на коцки. Замесете компактно, мазно тесто. Завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер да се излади.
Во меѓувреме, загрејте ја рерната на 180 степени. Подгответе калап за торта со дијаметар од 26 сантиметри, нмастете го и оставете го настрана.
Кога тестото ќе се олади, земете ја половината и расукајте ја на набрашнета подлога. Исечете круг со големина на калапот, па од истиот тој круг исечете ленти широки околу 2 сантиметри. Со преостанатото тесто обложете го дното на калапот и оформете раб висок околу 2 сантиметри.
Премачкајте го дното со избраниот џем, а најдобро се вклопуваат малини или рибизли. Врз џемот внимателно наредете ги лентите од тестото во форма на решетка. Изматете го претходно зачуваниот жолчка со една лажица млеко и премачкајте го горниот дел на тортата.
Ставете ја тортата во веќе загреаната рерна и печете околу 25 минути, или додека кората не добие убава златно-смеѓа боја. Оставете ја да се излади пред да ја послужите.
На здравје!