
Наслагите мраз во вашиот замрзнувач можат да ве чинат многу: Еве како да го спречите тоа
Постојат едноставни начини да го избегнете овој проблем и да го одржите вашиот замрзнувач во најдобра можна состојба.
Препорачано
Натрупувањето мраз во замрзнувачот не само што ја намалува неговата ефикасност, туку може да доведе и до зголемена потрошувачка на електрична енергија и послаб квалитет на замрзнување на храната.
Кога ќе ја отворите вратата на замрзнувачот, топол и влажен воздух од просторијата доаѓа во контакт со студениот воздух во апаратот. Водената пареа од тој воздух се кондензира на внатрешните ѕидови на замрзнувачот, а потоа се замрзнува, создавајќи слоеви мраз.
Сепак, постојат едноставни начини да го спречите овој проблем и да го одржите вашиот замрзнувач во најдобра можна состојба.
Не ја отворајте вратата на замрзнувачот премногу често и не оставајте ја отворена долго време
Најчеста причина за брзо таложење мраз е премногу често или предолго отворање на вратата на замрзнувачот. Кога топол воздух влегува во уредот, влажноста се зголемува, што доведува до формирање на мраз.
За да го спречите ова, обидете се да ја отворите вратата на замрзнувачот само кога е потребно и брзо затворете ја.
Проверете ја состојбата на дихтунгот на вратата
Дихтунгот (гумата што се наоѓа на рабовите на вратата) игра клучна улога во одржувањето на студениот воздух во замрзнувачот. Ако е лабав, напукнат или истрошен, воздухот може да навлезе во фрижидерот, што го зголемува формирањето на мраз.
За да ја проверите состојбата на дихтунгот, поместете го со прстите и проверете дали цврсто се вклопува на вратата. Ако дихтунгот е оштетен, тој мора да се замени. Во овој случај, контактирајте со овластен сервисен центар.
Одржувајте оптимално ниво на полнење на замрзнувачот
Замрзнувачот не треба да биде ниту премногу полн ниту премногу празен. Идеално, треба да се пополни до околу 3/4 од капацитетот. Ако замрзнувачот е премногу празен, може да дојде до нерамномерно ладење, додека преполнувањето ја отежнува циркулацијата на воздухот и може да доведе до формирање мраз.
Правилото е да се стави приближно половина килограм храна за секој кубен метар простор во замрзнувачот. Овој распоред го чува вашиот замрзнувач од прекумерно формирање мраз.
Не ставајте топла храна во замрзнувачот
Една од најчестите причини за прекумерно таложење мраз е ставањето топла храна во замрзнувачот.
Пареата од топлата храна ја зголемува влажноста во внатрешноста на апаратот, што го забрзува формирањето на мраз. Пред да ја ставите храната во замрзнувачот, почекајте додека не се излади целосно.
Проверете ја температурата на замрзнувачот
Ако замрзнувачот е поставен на премногу ниска или превисока температура, мразот може да се формира побрзо. Идеалната температура за замрзнувач е -18 степени Целзиусови.
Редовно проверувајте ги поставките и приспособете ги доколку забележите какви било промени во работата на уредот.