
Најдобри појадоци според „Тејст атлас“: Македонскиот зелник се најде на 19. место, а Турците јадат најубава храна наутро
Гастрономскиот водич „Тејст атлас“ ја објави најновата листа на најдобри традиционални појадоци во светот, а македонскиот зелник се најде на 19. место. Скромен, но исклучително вкусен, зелникот ѝ даде место на Македонија на оваа престижна листа, рамо до рамо со некои од најпознатите светски утрински јадења.
Препорачано
Зелникот, подготвен со рачно развлечено тесто, полнет со кисела зелка, сирење или спанаќ, и печен до совршена златна кора, е дел од секојдневието на многу македонски семејства.
На самиот врв на листата се најдоа следните пет појадоци:
Кахвалти– Турција
Турскиот појадок не е само оброк, туку вистински ритуал. Богата трпеза со разни сирења, маслинки, домати, краставици, јајца, мед, џемови, лебови и неограничени чаши чај. Се јаде бавно, во друштво, и претставува симбол на турското гостопримство.

Комплет лепиња – Србија
Специјалитет од Ужице, познат и како „лепиња со сè“. Се состои од преполовена лепиња премачкана со кајмак, прелена со сокови од печено месо (претоп), и дополнета со јајце. Сè се пече заедно, создавајќи неодолив, калоричен појадок кој се јаде со задоволство.
Сфинз – Либија
Пржено квасно тесто, слично на мекица, кое се јаде со мед, путер или јајце. Овој појадок е домашна класика низ либиските домови, особено популарен за време на викендите.

Калех пачех – Иран
Јадење од варена глава и нозе од овца, кое се служи рано наутро и се смета за многу хранливо. Варено со часови, со кромид, лук и зачини, се служи со леб и лимон. Не е за секого, но оние што го сакаат не можат да си го замислат утрото без него.
Кроасан – Франција
Симбол на француското утро. Лиснато тесто со путер, печено до совршенство. Се јаде со кафе, џем, или во солена верзија со шунка и сирење. Едноставен, а сепак елегантен појадок што го освои светот.