
Моќта на боровинките – Откриени позитивни влијанија на боровинките врз здравјето на срцето и цревата кај постарите лица
Една неодамнешна студија во списанието „Nutrients“ придонесува за сè поголем број докази дека секојдневното консумирање боровинки може да има моќни ефекти врз здравјето на срцето и цревата. Конкретнo, во студијатa, овој заклучок особено се однесува на постарата популација која се бори со вишокот килограми.
Препорачано
Моќта на боровинките
Познато е дека вистинското богатство на овие бобинки се крие во високата содржина на полифеноли, особено антоцијанини. Познато е дека овие антиоксиданси го намалуваат оксидативниот стрес и воспалението, кои се клучни фактори за развој на срцеви заболувања. Тие исто така ја подобруваат функцијата на крвните садови, помагаат во балансирање на холестеролот и придонесуваат за здрав метаболизам. Најновото истражување укажува и на нивното влијание врз цревната микробиота – важен фактор за целокупното здравје. Токму поради ова научниците ја спровеле студијата „BEACTIVE“. Клиничкото испитување траело 12 недели и истражувало како додавањето боровинки во исхраната може да влијае на индикаторите за здравјето на срцето и цревните бактерии кај постарите возрасни лица.
Детали за студијата
Во студијата биле вклучени 55 луѓе на возраст над 60 години кои не биле физички активни и чиј индекс на телесна маса се движел од прекумерна тежина до умерено дебели. Учесниците биле поделени во две групи – едната пиела пијалак со прав од боровинки два пати на ден (што е еквивалентно на околу 1,5 шолји свежи боровинки дневно), додека другата група пиела плацебо пијалак со сличен изглед. И двете групи следеле програма за лесна физичка активност – носеле фитнес алки за да се следат нивните движења и редовно да се анализира нивниот влез на храна и здравствените индикатори. Исто така, на почетокот и на крајот на студијата биле собрани примероци од крв.
Изненадувачки резултати
По 12 недели, и двете групи покажале подобрувања во нивото на холестерол, но сепак на поинаков начин од очекуваното. Плацебо групата забележала значителни намалувања на вкупниот холестерол, LDL-холестеролот и протеинот ApoB поврзан со честичките на лошиот холестерол. Од друга страна, групата која консумирала боровинки имала намалено ниво на HDL-холестерол и протеинот ApoA-I, кој е поврзан со HDL.
Иако овие резултати може да изгледаат збунувачки на прв поглед, групата која консумирала боровинки забележала позитивни промени во одредени показатели за холестерол после јадење и намалување на помалите, поопасни LDL-честички кои почесто се поврзуваат со кардиоваскуларни ризици.
Најинтересниот наод бил поврзан со цревата. Само кај групата која консумирала боровинки имало зголемување на специфичен тип на бактерии, „Coriobacteriles incertae sedis“, кои се разградуваат и ги апсорбираат корисните соединенија од боровинките. Ова сугерира дека телото со текот на времето се прилагодува за подобро да ги користи хранливите материи од боровинките.
Едноставен чекор кон подобро здравје
И покрај релативно малата група испитаници, наодите сè уште се охрабрувачки. Самиот факт дека постарите возрасни лица можат да доживеат мерливи промени во здравјето на срцето и цревата едноставно со додавање на боровинки во нивната исхрана е многу значаен. За разлика од лековите или рестриктивните диети, боровинките се промена која речиси секој може да ја спроведе. Дополнително, тие се достапни во свежа, замрзната, сушена, па дури и форма на прав.
Иако се потребни повеќе истражувања, едно е јасно – боровинките со право ја стекнаа својата репутација на суперхрана.
Лек за 100 болести: Боровинките се едни од најлековитите овошки