
Маснотијата ќе исчезне од рерната за половина час со помош на оваа состојка
Чистењето на вратата од рерната може да изгледа како кошмар, но со употреба на сода бикарбона, тврдокорните масти едноставно се топат, а доволно е само половина час.
Препорачано
Сода бикарбоната е природно хемиско соединение кое е одлично за печење, но е и ефикасно средство за чистење. Сè што ви треба за чистење на рерната се сода бикарбона, сунѓер и сува крпа.
Содата бикарбона е природен абразив, па затоа нежно ги отстранува дамките, маснотиите и нечистотијата што се насобрале на вратата од рерната, а исто така ги апсорбира и дамките.
Па, како функционира процесот? Започнете со обилно посипување сода бикарбона низ целата рерна. Клучен збор: изобилство. Откако ќе ставите обилна количина сода бикарбона на вратата од рерната, навлажнете сунѓер и почнете да ја размачкувате содата по стаклото додека не добиете густа паста. Содата има тенденција да се згрутчува, затоа обидете се рамномерно да ја распоредите преку стаклената врата.
Целта е целата стаклена врата од рерната да се покрие со паста од сода бикарбона. Ако откриете дека немате доволно паста, едноставно додадете повеќе сода бикарбона и вода. Ако пастата е густа и грутчеста, додадете повеќе вода, ако е течно, додадете повеќе сода бикарбона.
Откако пастата од сода бикарбона ќе ја покрие стаклената врата од рерната, оставете ја да отстои 30 минути. Кога ќе истече времето, повторно земете го сунѓерот. Намокрете го и почнете да триете.
После тоа, земете сува крпа и избришете ги сите остатоци. Иако постапката е многу ефикасна, може да останат мали парчиња маснотии. Ако сакате да ги отстраните, се препорачува да го повторите процесот, но оставете ја смесата од сода бикарбона на вратата од рерната преку ноќ.