Сарма / Фото: Profimedia

Малкумина се сеќаваат да го направат ова: Трик со кој секогаш убаво ќе го зачините меленото месо за сарма

Меленото месо е составен дел на многу јадења – го ставаме во полнети пиперки и сарма, кога правиме ќофтиња, плескавици и колбаси. Но, дали знаете колку сол и други зачини треба да се додадат во смесата за да има совршен вкус?

Некои готвачи се потпираат на нивните испробани рецепти, искуство во кујната и интуиција за да го постигнат тој совршен баланс на вкусови, пишува „Пун куфер“.

Некои дури јадат сурово месо, но не го загрозувајте сопственото здравје – попрво користете ги триковите на професионалците. Многу е едноставно, но малкумина се сеќаваат да го направат тоа.

Готвачите во рестораните знаат дека вкусот на состојките може да варира, а прстофатот сол може да биде посилен или послаб. Не сакаат да ја уништат целата смеса со смело додавање зачини. Наместо тоа, тие ставаат по малку за да го пробаат вкусот.

На база на мелено месо одвојуваат мало парче од смесата, го формираат во топче и го пржат кратко на тава, па дури потоа го пробуваат и ги прилагодуваат вкусовите според нивните преференции.

Секогаш е подобро да започнете со помалку зачин и да ја зголемите количината, отколку да претерате и да се разочарате.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот