
Лебот никогаш не оставајте го да стои во ќесе
Речиси сите луѓе, пред да го стават лебот во орманчето за чување леб во кујната, лебот, во обид да му ја задржат свежината и да спречат неговото сушење, го виткаат во ќесе.
Препорачано
Ваквата практика е исклучително штетна и секој што го прави тоа, треба да престане со ваквиот начин на складирање на лебот.
Верувањето дека лебот чуван во ќесе ќе остане подолго време свеж, ниту од далеку не е точно, бидејќи најлонската кеса само ќе потпомогне во „задушувањето” на лебот, а со тоа и кон негово забрзано сушење, по што лебот ќе биде навистина тврд и непријатен за јадење.
Покрај тоа, поради намалената моќност за циркулирање на воздухот во вака завитканиот леб, шансата да фати мувла и да биде неупотреблив, се зголемува двојно.
Затоа најдобро е да купувате леб во помали количини иако можеби така би требало тоа да го правите почесто.
Сепак, ова е единствениот начин секогаш да јадете мек и вкусен леб.
Доколку често знаете да претерате и купувате леб повеќе отколку што ви е потребно, тогаш таквиот леб чувајте го во фрижидер.