
Кујнското катче на Ана Крстаноска: Љубовни колачиња
Ана Крстаноска е млада и креативна жена, која стои зад еден од најубавите инстаграм-профили за храна кај нас – „Ана кичен корнер“ (ana_kitchen_corner).
Препорачано
Готвењето ѝ е вистинска пасија и хоби на кое му пристапува со голема љубов и посветеност.
– Спремањето храна го доживувам како мое хоби, кое го надополнувам со многу љубов и внимание секогаш кога сум во можност. Среќна сум кога им спремам нешто вкусно на моето семејство и моите пријатели и токму тоа ми ја полни душата со позитивна енергија – вели таа.
Денеска Ви го претставуваме нејзиниот рецепт за колачиња со крем.
– Велат дека во виното е вистината, а во љубовта смислата за живот. Затоа останете засекогаш заљубени во виното, а опиени од љубовта. По повод Свети Трифун и Свети Валентин, ви ги споделувам овие прекрасни вкусни тарт срциња полни со крем кој ќе ве воодушеват – вели Крстаноска.

Потребни состојки:
- 330 гр брашно
- 130 гр шеќер во прав
- 1 ванилин шеќер
- Прстофат сол
- 150 гр ладен путер исечкан на коцки
- 1 јајце
- Крем од лешници
Подготовка:
Измешајте ги сите состојки и додајте го путерот, па измешајте ја целата смеса во миксер. Кога убаво ќе ја соедините, без да има видливи парчиња од путерот, формирајте топка и ставете ја во пластична фолија во фрижисер за да „одмори“ 30 минути.
Потоа оставете ја на собна температура пет минути да се пушти тестото. Расукајте со сукало и извадете кругови со поголема чаша. Круговите се местат во калап за мафини, оставајќи како вдлабнатина.
Потоа се полнат со крем и од горе ставате мало срце формирано од тестото.
Се печат дваесетина минути во загреана рерна на 180 степени.
На здравје!