Фото: Профимедиа

Кремаста чоколадна фантазија од само две состојки!

Ганаш (ganache) крем за љубителите на чоколадо е врвно уживање за сите непца!
Оваа сладок крем се прави толку едноставно (потребни се само две состојки), а може да се користи на повеќе начини: како глазура, чоколаден крем, чоколаден прелив, фил за пралине, а можете да ја зачините со кафе, цимет или нане и да го користите како фил за печени кори за колачи, за да направите инстант чоколадна торта.

Состојки:

– 250 гр тврдо чоколадо
– 250 мл полномасна павлака

Подготовка:

Чоколадото ситно исечкајте го со остар нож; колку се помали парчињата, толку побрзо и подеднакво ќе се растопи чоколадото. Исечканото чоколадо ставете го во огноотпорен сад.

Во тенџере сварете го кремот. Со зовриениот крем прелијте го чоколадото и постојано мешајте додека смесата не се изедначи и добро измеша. Изладете ја во фрижидер само додека не се стврдне и излади, околу еден час.

Изматете го ганашот со електричен миксер додека не се удвои волуменот, околу 10 минути.

Кога ќе се излади, чувајте го во фрижидер додека не ви затреба.

Дополнителен совет: ганашот може да се направи и една недела однапред ако се чува покриен во фрижидер. Пред да го измешате, загрејте го на тивок оган.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот