
Колку често всушност треба да ги перете кујнските крпи?
Освен бришењето садови, многу луѓе користат кујнски крпи и за бришење на рацете и работните површини, а потоа ги оставаат на стол, радијатор или некое слично место во кујната. Но, колку време е потребно пред повторно да треба да се перат во машина за перење?
Препорачано
Иако честопати изгледа чисто, кујната и крпите што ги користиме во неа можат да бидат плодна почва за бактерии. Според микробиологот Џејсон Тетро, кујнските крпи се контаминирани со сите различни бактерии, вируси и габи што се наоѓаат во кујната.
Тие растат на кујнските крпи бидејќи содржат микроскопски парчиња остатоци од храна. Едноставно кажано, остатоците од храна што завршуваат на кујнските крпи се храна за микроби, особено ако крпата е влажна долго време.
Што точно има на вашите крпи зависи од тоа како ги користите и чистите. Крпите за миење садови со текот на времето ќе акумулираат микроорганизми, а степенот на ова ќе зависи од тоа како се користат (видовите површини и храна со кои се среќаваат наспроти само водата и начинот на кој се сушат).
Во овој поглед, колку често ги перете крпите зависи од тоа како ги користите.
„За постојано подготвување храна, чистење и миење, најдобро би било да ги менувате на секои неколку дена. Ако се таму само за сушење раце и можеби миени садови, тогаш можат да траат околу седум дена“, рече микробиологот Тетро.
Препорачливо е кујнските крпи да се перат одделно од другите алишта за перење, за да можете да користите топла вода, детергент и, доколку е можно, белило за да ги убиете бактериите. Завршете го сушењето на висока температура за да ги уништите сите преостанати микроорганизми.