
Кој може да си го дозволи Октоберфест, стекот чини 20 евра, половина пиле – 24,50 евра!
Првите големи шатори на Октоберфест ги објавија своите менија – а цените се значително повисоки отколку во претходните години. Од печено пилешко до класичните јадења, јасно е дека гостите ќе мора да копаат многу подлабоко во своите џебови во 2025 година. Кога ќе започне овогодинешниот Визн на 20 септември, ќе има прослави, пеење и, пред сè, јадење. Секоја година, на масите се служат речиси половина милион печени кокошки, како и безброј порции свински зглоб, патка и Кесешпецле. Шаторот Пауланер останува верен на својот стандард за органски квалитет, но и тоа има цена. Гостите ќе платат 24,50 евра за половина органско печено пилешко оваа година, пишува Феникс магазин. Во 2024 година, цената беше 23 евра, а во 2023 година, уште 20,50 евра – зголемување од околу 20% за само две години. Цените на патките исто така растат:
Препорачано
Половина патка од фармата Лугедер Хоф чини 40,90 евра (2024: 39,80 евра), четвртина патка чини 32,50 евра оваа година, кесешпецле (тестенини со сирење) сега се 20,50 евра (+1 евро во споредба со минатата година). Постојат помали порции за деца по „намалени“ цени, но дури и тие се скапи: пржено пилешко „виенски стил“ чини 20,50 евра, а мала порција Кесешпецле чини 16,70 евра – достапна само до 16:30 часот. Половина свинска бутка чини 24,90 евра (2024: 23,60 евра).
Новото „издание со тартуфи“, со црн тартуф и сос од Бернез со тартуфи, чини неверојатни 229 евра – најскапото јадење што некогаш се понудило на Октоберфест. За оние кои сакаат да се расположат пред почетокот, една пекара во Минхен веќе нуди специјални „фолк“ колачи и тартуфи во традиционален стил. Октоберфест 2025 се одржува од 20 септември до 5 октомври во Терезиенвизе во Минхен.