
Калинката е многу здрава, но не треба да ја мешате со некои овошја и лекови
Калинката е слатко овошје со тврда црвена лушпа. Внатрешноста има четири до пет комори и секоја содржи сочни семиња. Луѓето долго време го вклучуваат ова овошје во нивната исхрана поради неговите потенцијални здравствени придобивки.
Препорачано
Калинката може да биде добра за срцето и може да помогне да се намали сериозноста на артритисот . Но, мешањето на калинката со одредени овошја или лекови можеби не е добра комбинација.
Кои се здравствените придобивки?
Калинката ги нуди следните здравствени придобивки:
Добра е за здравјето на срцето
Калинката е полна со антиоксиданси, како што се флавоноидите и антоцијаните. Тие можат да помогнат во намалувањето на оксидативниот стрес и акумулацијата на маснотии во крвните садови, вели диететичарот Рамја Б.
Овие антиоксиданси можат да го намалат лошиот холестерол или липопротеини со ниска густина (LDL) и да го зголемат добриот холестерол или липопротеини со висока густина (HDL) , кои во вртење помага во поддршка на срцата.
Помага при артритис
Артритисот е дегенеративно заболување на зглобовите што се јавува како резултат на воспаление во телото.
Калинката може да помогне во справувањето со компликациите од ревматоидниот артритис со намалување на воспалението и оксидативниот стрес, според истражувањето објавено во 2021 година во Меѓународниот весник за клиничка пракса.
Ја поддржува плодноста кај двата пола
Екстрактот од семе од калинка и екстрактот од овошје имаат заштитна природа над ембрионите од оксидативен стрес. Така може да ја поддржи и машката и женската плодност, вели Рамја.
Кои се несаканите ефекти од калинката
Калинката обично нема несакани ефекти , но некои луѓе може да добијат дијареа . Исто така, постојат шанси за алергиски реакции како чешање и оток, вели Рамја. Можеме да уживаме во калинката наутро или да ја јадеме како ужина наутро. Но, не претерувајте – доволно е само половина шолја калинка на ден, советува Рамја.
Што не треба да се меша со калинка
Иако калинката може да биде составен дел на бројни јадења, треба да избегнувате да ја комбинирате со:
Слатко овошје
Калинката е овошје со ниска киселост, па затоа мешањето со слатко овошје, како што се бананите, не е добра комбинација. Комбинирањето на овие две овошја може да го попречи варењето.
Варфарин
Обележан како лек против згрутчување, варфаринот се користи за контрола на коагулацијата. Калинката може да стапи во интеракција со варфаринот, според истражување објавено во 2018 година. Таа може да ја зголеми стапката на згрутчување на крвта кај луѓето кои се лекуваат со варфарин.
Нитрендипин
Ова е блокатор на калциумови канали што се користи за лекување на хипертензија (висок крвен притисок). Кај луѓето кои често пијат сок од калинка и го користат овој лек, тој може да го намали метаболизмот на лекот во цревата, вели Рамја.
Статини
Статините се лекови препишани за намалување на нивото на ЛДЛ холестерол. Во ретки случаи, земањето на овие лекови со калинка може да предизвика рабдомиолиза, во која мускулното ткиво се распаѓа, што доведува до оштетување на бубрезите.
АКЕ инхибитори
Овие лекови се користат за спречување на оштетување на бубрезите кај дијабетичари и за лекување на срцева слабост. Сокот од калинка може да ги има истите ефекти како овие лекови и може да ги направи премногу силни, па може да се појават несакани ефекти како вртоглавица или главоболка.