
Исчистете го вашиот ренде со овој едноставен трик: Заборавете на тврдокорните дамки
Понекогаш по готвењето, се чини дека чистењето на садовите трае подолго од вистинскиот процес на подготовка на храната. Може да биде особено тешко да се исчисти ренде, бидејќи остатоците од сирење, зеленчук или друга храна лесно може да се заглават во неговите мали дупки и тешко се отстрануваат.
Препорачано
Остатоците од храна кои се заглавуваат во ситните дупчиња на ренде може да бидат вистински кошмар за чистење. Сепак, постои едноставно решение кое може да ви заштеди време и напор.
Наместо да се борите со сунѓер кој не може да допре до сите делови, посегнете по обична четка – без разлика дали е стара четка за заби или четка за сликање. Нивните влакна се доволно силни и тенки за да стигнат до сите дупки и лесно да ги отстранат остатоците од сирење, зеленчук или друга храна од двете страни на рендето.
Откако темелно ќе ги исчистите сите остатоци со четка, едноставно исплакнете го рендето под топла вода за да ја отстраните преостанатата нечистотија. Доколку сакате дополнително да го освежите изгледот на вашиот ренде, користете лимон – пресечете го на половина, посипете малку сол и со него истријте ја површината на рендето. Овој природен трик не само што ќе ги отстрани бигорот и нечистотиите, туку ќе ги неутрализира и непријатните мириси.
За уште подобри резултати, откако ќе го исчистите рендето, веднаш исушете го за да спречите ‘рѓа. Ако често го користите рендето, се препорачува да го измиете веднаш по употребата – така ќе го олесните чистењето, а самото ренде ќе трае подолго и ќе остане во одлична состојба.